Misia OBSE sa v Donbase znovu ocitla v paľbe

Členovia pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa na východe Ukrajiny znova ocitli uprostred prestrelky. Organizácia to oznámila vo svojom sídle. Pri incidente, ktorý sa stal v stredu napoludnie, nebol len šťastnou náhodou nikto zranený.

27.11.2014 08:30
Ukrajina, OBSE, lietadlo, Malajzia, malajzijské... Foto: ,
Pozorovatelia OBSE na Ukrajine.
debata (3)

O podobnom ohrození pozorovateľov informovala OBSE už minulý týždeň. Útoky na európskych pozorovateľov odsúdilo americké ministerstvo zahraničia.

Kolóna vozidiel OBSE bola v stredu napadnutá paľbou z granátometov na ceste medzi obcami Kirove a Šumy v oblasti kontrolovanej ukrajinskou armádou. O zodpovednosti za incident sa správa OBSE nezmieňuje, avšak paľba bola vraj vedená z juhovýchodného smeru, teda z miest ovládaných separatistami.

Proruských vzbúrencov v stredu z útoku na európskych pozorovateľov obvinilo aj americké ministerstvo zahraničia. Jeho hovorkyňa Jennifer Psakiová vo vyhlásení uviedla, že Washington podobné akcie dôrazne odsudzuje a žiada separatistov aj Moskvu, aby umožnili misii OBSE plniť svoju funkciu. „Výstrely boli podľa všetkého vedené z územia, ktoré je pod kontrolou vzbúrencov,“ uviedla Psakiová. Granát explodoval asi 150 metrov od kolóny európskych pozorovateľov a krátko nato nasledovalo niekoľko výstrelov z velkorážného guľometu. Autá OBSE miesto okamžite opustili a nepoškodená sa vrátila na základňu misie.

Pozorovatelia OBSE ohlásili podobný incident už uprostred minulého týždňa, keď sa skupina vozidiel neďaleko Donecka dostala pod paľbu uniformovaných ozbrojencov. Pri obci Marjinka sa k vozidlám OBSE priblížilo nákladné auto so znakom ukrajinskej armády a jeden z vojakov smerom ku kolóne OBSE vystrelil. Kyjev akýkoľvek podiel ukrajinských vojakov na ohrození európskych pozorovateľov vylúčil a incident z minulého týždňa označil za provokáciu separatistov

OBSE vyslala na východ Ukrajiny niekoľko stoviek pozorovateľov, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie prímeria a kontrolovať situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach. Ohlásené incidenty sú prvé dva, ku ktorým od začatia pozorovateľskej misie na východe Ukrajiny došlo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #paľba