Putin a Porošenko telefonicky hovorili o východnej Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. Oznámil to vo štvrtok Kremeľ, podľa ktorého sa hovor uskutočnil v stredu večer a inicioval ho Kyjev.

27.11.2014 13:28 , aktualizované: 22:24
Porošenko, Putin Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na snímke počas osláv 70. výročia vylodenia spojencov vojsk v Normandii.
debata (55)

Podrobnosti o obsahu telefonátu nie sú k dispozícii.

Kremeľ len informoval, že prezidenti rokovali o vzťahoch oboch krajín a tiež o situácii na juhovýchode Ukrajiny. V tejto oblasti ukrajinská armáda už ôsmy mesiac čelí ozbrojeným útokom separatistov podporovaných Ruskom.

Po prezidentoch sa telefonicky spojili aj premiéri

Ruský premiér Dmitrij Medvedev sa vo štvrtok telefonicky spojil so svojim ukrajinským náprotivkom Arsenijom Jaceňukom. Podľa informácií ruskej vlády hovorili o finančných a hospodárskych vzťahoch medzi oboma krajinami. Žiadne ďalšie podrobnosti ruská strana nezverejnila.

Telefonický rozhovor sa však podľa hovorkyne ukrajinskej vlády uskutočnil na základe „iniciatívy ruskej strany“. Podľa jej slov Jaceňuk taktiež otvoril záležitosť dodržovania septembrovej dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Obaja muži sa naposledy telefonicky spojili ešte začiatkom marca, teda pred pričlenením polostrova Krym k Rusku a eskalácie násilia v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Boje na východe Ukrajiny pokračujú napriek septembrovému uzavretiu prímeria medzi Kyjevom a proruskými vzbúrencami. Ukrajina a Západ Rusko viní z vojenskej podpory separatistov, čo Moskva popiera.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko