Lavrov: Rada Európy by mala kontrolovať právny stav na Ukrajine

Rada Európy by sa mohla zapojiť do kontroly právneho prostredia na Ukrajine, kde podľa Moskvy "pravidelne dochádza k prehreškom". Po stretnutí s generálnym tajomníkom Rady Európy (RE) Thorbjørnom Jaglandom to v Moskve vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

28.11.2014 15:47
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (13)

Kontrola zo strany RE by sa podľa Lavrova nemala týkať len nepokojného juhovýchodu krajiny, ale celého ukrajinského územia.

Lavrov v besede s Jaglandom podľa agentúry TASS tvrdo kritizoval politiku prezidenta Petra Porošenka na Ukrajine a obvinil Kyjev, že Donbas vystavil faktickej hospodárskej blokáde. „Stojíme o to, aby boli čo najrýchlejšie obnovené kontakty medzi Doneckom, Luhanskom a kyjevskými úradmi,“ povedal ruský minister.

Ukrajina v minulých dňoch zastavila výplatu dôchodkov a sociálnych dávok obyvateľom oblastí kontrolovaných pruskými vzbúrencami. Centrálna banka v Donbase vyradila z prevádzky bankomaty a ukrajinské banky zo svojich odbočiek stiahli hotovosť. Ukrajinské ministerstvo dopravy v piatok oznámilo, že z Kyjeva vyšiel posledný priamy vlakový spoj do Donecka.

Lavrov tiež kritizoval postupujúce budovanie hraničných zábran, ktoré Ukrajina od októbra stavia na rozsiahlom úseku hranice s Ruskom nákladom viac ako osem miliárd hrivien. Podľa piatkovej informácie ukrajinskej pohraničnej služby už boli protitankové zábrany, hliadkové veže a elektronické monitorovacie systémy inštalované na 135 kilometroch hraníc a práce na ďalších úsekoch rýchlo pokračujú. Cez 400 kilometrov rusko-ukrajinskej hranice je ale podľa Kyjeva pod kontrolou separatistov.

Skôr než na budovanie „nových múrov“ by sa podľa Lavrova mala Ukrajina zamerať na riešenie východoukrajinskej krízy. Aj Jagland podľa ruskej agentúry TASS vyhlásil, že „25 rokov po páde Berlínskeho múru nie je vhodná doba pre stavbu nových“. Hlavnou úlohou je podľa šéfa Rady Európy znížiť napätie v Donbase a obnoviť rokovania vedúce k zabezpečeni­u mieru.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #Rada Európy