Fergusonskí demonštranti zablokovali nákupné strediská

Protesty proti rozhodnutiu americkej poroty neobžalovať kaukazského policajta za zastrelenie neozbrojeného černošského mladíka sa vo Fergusone v piatok opäť rozhoreli.

29.11.2014 08:32
debata (10)

Približne dve stovky demonštrantov sa rozhodli zablokovať dve miestne nákupné strediská deň po pokojných oslavách Dňa vďakyvzdania, keď sa naplno rozbieha predvianočná nákupná horúčka.

Protestujúci sa rozhodli iniciovať bojkot takzvaného Čierneho piatku, keď vypuknú nákupy, aby zároveň upozornili na podstatne nižšiu kúpnu silu černošských Američanov a upozornili tak na znamienko rovnosti medzi ekonomickou a rasovou nerovnosťou, ktorá údajne vládne v USA. Centrá boli kvôli tomu dočasne uzatvorené. Desiatky ľudí podobne protestovali aj v ďalších amerických mestách, napríklad v New Yorku alebo Seattli.

Protesty v New Yorku.

Terčom búrlivých reakcií sa začiatkom tohto týždňa stal policajt Darren Wilson, ktorého sa veľká porota rozhodla neobviniť v súvislosti so zastrelením osemnásťročného Michaela Browna. Wilson na verdikt reagoval slovami, že má čisté svedomie a nemohol konať inak, čo odsúdila Brownova matka. Wilson podľa svojho právnika Neila Bruntragera nemieni pokračovať v práci vo fergusonskom policajnom zbore.

Wilson, ktorý svoju obeť zabil šiestimi ranami z pištole, pred vyšetrovateľmi vypovedal, že ho mladík napadol, bil sa s ním o zbraň a on sa cítil v ohrození. Podľa iných tvrdení mladík naopak zdvíhal ruky na znamenie toho, že sa vzdáva. Počas protestov žiadajúcich o Wilsonovo obžalovanie tento týždeň v USA zadržali vyše 600 ľudí. Veľkú väčšinu z nich však do štvrtka prepustili.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ferguson