Pri zrážke islamistov a Kurdov pri Kobani zomierali ľudia

Prudké zrážky medzi ozbrojencami radikálnej skupiny Islamský štát (IS) a kurdskými obrancami sýrskeho mesta Kobani vypukli na blízkom hraničnom priechode s Tureckom.

29.11.2014 16:07
debata (7)

Začali sa po dvoch ranných samovražedných atentátoch islamistických extrémistov a zatiaľ si vyžiadali najmenej 30 mŕtvych na obidvoch stranách. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu exilovej monitorovacej skupiny Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR).

Samovražedný atentátnik z radov IS podľa monitorovacej skupiny za svitania odpálil nálož v aute, krátko potom na rovnakom mieste zaútočil samovražedný atentátnik opásaný výbušninami. Podľa SOHR prišli atentátnici na sýrsku stranu hranice z Turecka. Nemenovaný turecký činiteľ podľa agentúry Anadolu ale toto tvrdenie poprel.

Pri stretoch, ktoré nasledovali po atentátoch, doteraz zabili najmenej 30 bojovníkov na oboch stranách, potvrdil šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Padlo podľa neho 21 ozbrojencov IS, vrátane atentátnikov, zvyšných deväť mŕtvych boli bojovníci kurdských milícií. Tie už viac ako dva mesiace bránia bojovníkom IS v obsadení Kobani. Žiadna zo strán ale doteraz nebola schopná dosiahnuť rozhodujúcu prevahu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Islamský štát #Kobani