Švajčiari v referende odmietli obmedziť prisťahovalectvo

Švajčiari v nedeľnom hlasovaní referenda jednoznačne odmietli ďalšie razantné obmedzenie počtu prisťahovalcov.

30.11.2014 10:07 , aktualizované: 17:11
referendum, urna, Švajčiarsko Foto: ,
Členovia komisie v okrsku v Zürichu začínajú počítať hlasy referenda.
debata (54)

Proti iniciatíve, ktorá chcela počet imigrantov v alpskej krajine znížiť na štvrtinu, sa vyslovilo 74 percent hlasujúcich.

Neúspechom sa skončili aj zvyšné dve hlasovania, v ktorých išlo o zvýšenie zlatých rezerv centrálnej banky a o zrušenie daňových úľav pre bohatých cudzincov. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov.

Najsledovanejším z troch otázok referenda bolo hlasovanie o prisťahovalcoch. Jeho navrhovatelia chceli presadiť, aby počet imigrantov ročne neprekročil 0,2 percenta celkovej populácie, čo je približne 17-tisíc ľudí. Do Švajčiarska každoročne prichádza viac ako 80-tisíc ľudí.

S iniciatívou nesúhlasila vláda, parlament ani veľké podniky a referendum vykladali aj ako hlasovanie o ďalších vzťahoch s Európskou úniou. Obmedzenie počtu prisťahovalcov by totiž bolo porušením vzájomnej dohody o voľnom pohybe osôb a krajina by kvôli nemu mohla prísť o bezproblémový prístup na trh Únie.

Švajčiari už tento rok o obmedzení prisťahovalectva hlasovali. V februári sa v referende tesná väčšina vyslovila za zavedenie kvót. Teraz ale ďalšie obmedzovanie počtu prisťahovalcov odmietlo 74 percent hlasujúcich.

Aj ďalšie z hlasovaní sa týkalo cudzincov. Konkrétne v ňom išlo o zrušenie pomerne nízkej paušálnej dane, ktorú platia bohatí cudzinci, ktorí vo Švajčiarsku bývajú, ale nepracujú. Proti návrhu sa postavilo 60 percent voličov.

Predmetom tretieho hlasovania boli zlaté rezervy centrálnej banky. Jeho navrhovatelia žiadali, aby banka do piatich rokov držala prinajmenšom pätinu hodnoty svojich aktív v zlate a to aby skladovala výhradne na švajčiarskom území.

Teraz má banka rezervy v hodnote zhruba siedmich percent aktív a v prípade úspechu plebiscitu navrhnutého nacionalistami by musela nakúpiť 1 500 ton zlata v hodnote 60 miliárd dolárov. Proti návrhu sa ale vyslovilo 78 percent hlasujúcich.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #zlato #referendum #prisťahovalectvo