Le Penová bude ďalej viesť francúzsku krajnú pravicu

Šéfka francúzskej krajne pravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová v nedeľu v straníckych voľbách suverénne obhájila svoj post.

30.11.2014 15:23
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová.
debata (7)

Na kongrese v Lyone proti nej nestál žiadny kandidát a jedna z favoritiek najbližších prezidentských volieb v roku 2017 tak minimálne do nich povedie protieurópsku a protiprisťaho­valeckú stranu, ktorej preferencie vo Francúzsku v posledných rokoch stúpajú.

Podľa agentúry AFP sa do hlasovania zapojilo okolo 22-tisíc z celkových 83-tisíc členov strany. Až na 17 neplatných hlasov dostala Le Penová všetky. Okrem nej sa do úzkeho ústredného výboru FN dostala aj ďalšia členka rodinného klanu Le Penovcov, ktorého nestor Jean-Marie Le Pen radikálne zoskupenie v roku 1972 založil a je jeho čestným predsedom.

Stranícke voľby potvrdili rýchly politický vzostup jeho dvadsaťštyriročnej vnučky Marion Maréchalovej-Le Penovej, ktorá je už teraz jednou z dvojice poslancov FN vo francúzskom parlamente.

Marine Le Penová vedie stranu od roku 2011 a zoskupenie predtým vnímané ako extrémistické sa jej podarilo priblížiť širšiemu spektru voličov. Jej slová o obrane francúzskej identity pred prisťahovalectvom a politikou Bruselu doviedli FN až k víťazstvu v tohtoročných európskych voľbách, hoci sa jej dosiaľ v europarlamente nepodarilo zostaviť samostatnú politickú skupinu.

Podľa prieskumov by teraz stranu volilo 30 percent voličov, viac ako vládnucich socialistov alebo opozičnú pravicovú UMP, ktorej šéfom sa v sobotu stal exprezident Nicolas Sarkozy. Práve s ním by si Le Penová podľa niektorých názorov mohla zmerať sily v budúcom prezidentskom súboji.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová