Sarkozy je líder. Bude aj prezident?

Získal veľa, ale čakalo sa viac. Urobil krôčik smerom k Elyzejskému palácu, ale veľké kroky má ešte len pred sebou. Nicolas Sarkozy uspel vo voľbách nového predsedu francúzskej pravice.

01.12.2014 08:50
Nicolas Sarkozy Foto: ,
Nicolas Sarkozy je opäť lídrom francúzskej pravice.
debata (4)

Na čelo Združenia pre ľudové hnutie ho poslalo 64,5 percenta hlasujúcich členov strany. Exminister poľnohospodárstva Bruno Le Maire dostal 29,2 percenta, poslanec Hervé Mariton 6,3.

Zisk Sarkozyho sa môže zdať na prvý pohľad vysoký, lenže očakávania boli vyššie. „Výsledok menej ako 70 percent by preňho vlastne znamenal prehru. Tak by to hodnotili jeho súperi,“ upozornil podľa agentúry Reuters pred hlasovaním politický analytik Dominique Moisi.

Exprezident si totiž od volieb sľuboval veľkolepý návrat, pričom keď ho za šéfa strany prvýkrát zvolili v roku 2004, získal až 85 percent hlasov. „Víťazstvo Sarkozyho nie je triumfálny návrat, v ktorý veril,“ citovala stanica BBC povolebnú reakciu Corinny Narassiguinovej, hovorkyne vládnucej Socialistickej strany. „Je to krehká výhra postavená na mínovom poli,“ poznamenal denník Libération.

Sarkozy potreboval v straníckych voľbách dosiahnuť obrovskú podporu, aby vyzeral ako nespochybniteľný predák hlavnej opozičnej strany. Ide mu o to, aby mal čo najsilnejšie postavenie pred primárkami, v ktorých si pravica o dva roky vyberie svojho prezidentského kandidáta. „Vysoké skóre vo voľbách lídra strany by mohlo odradiť nádejných záujemcov v nej, aby išli do zápasu so Sarkozym v roku 2016,“ upozornili noviny Le Figaro. To sa však nestalo.

Prekvapením bol dobrý výsledok Le Maira, ktorý pred hlasovaním povedal, že pätinová podpora by preňho znamenala politický úspech. Nakoniec sa priblížil až k tretinovej. „Skutočný víťaz sa volá Le Maire. Ziskom hlasov ukradol mýtus o ultrasarkozis­tickej strane, v ktorej majú byť všetci zjednotení okolo návratu svojho jediného možného šéfa,“ nazdáva sa Libération.

O novom lídrovi francúzskej pravice sa... Foto: SITA/AP, Philippe Wojazer
Nicolas Sarkozy O novom lídrovi francúzskej pravice sa rozhodovalo prostredníctvom internetu. Nicolas Sarkozy hlasoval v parížskej centrále Združenia pre ľudové hnutie. (Na snímke je s jednou z pracovníčok strany, čo dozerali na priebeh volieb.)

Prvoradou úlohou Sarkozyho bude budovať jednotu pravicového združenia, ktoré čelilo vnútorným rozporom a zasiahli ho aj aféry s financovaním strany. Veľká osobná politická výzva ho čaká v primárkach o dva roky. Predpokladá sa, že pri pokuse o návrat do prezidentského paláca sa mu do cesty postaví niekdajší premiér Alain Juppé (za lídra strany teraz nekandidoval). Kým pravicoví voliči si myslia, že väčšiu šancu uspieť vo voľbách hlavy štátu má Sarkozy, z celkového pohľadu Francúzov to platí o Juppém. Toho môže povzbudiť ísť do primárok nečakane vysoký zisk Le Maira.

Voľby hlavy štátu sa uskutočnia na jar 2017. Terajší prezident François Hollande zrejme už nebude kandidovať. Má rekordne nízku popularitu. Nedávno vyhlásil, že ak sa mu nepodarí znížiť počet nezamestnaných, nepokúsi sa obhájiť kreslo v Elyzejskom paláci. Vníma sa to tak, že si už radšej pripravuje dôvod pre odchod z politiky, ako by mal zažiť potupnú prehru. Zatiaľ sa nedá odhadnúť, koho by socialisti postavili ako svojho kandidáta. Krajná pravica, ktorá má čoraz viac sympatizantov, sa chystá nasadiť svoju šéfku Marinu Le Penovú. Tú v nedeľu stranícky zjazd v Lyone znovuzvolil za predsedníčku.

Keby sa prezidentské voľby konali dnes, Le Penová, ktorá sa snaží zbaviť svoju stranu extrémistickej nálepky, by bola istou finalistkou. V druhom kole by však pre mnohých socialistických voličov bol zrejme prijateľnejší hoci aj Sarkozy ako ona.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pravica #Nicolas Sarkozy