Porošenko chce do ukrajinskej vlády troch cudzincov

Blok Petra Porošenka (BPP), strana, ktorá v októbrových parlamentných voľbách na Ukrajine skončila na druhom mieste, navrhol do budúcej koaličnej vlády sedem svojich kandidátov, z ktorých traja sú cudzinci.

01.12.2014 22:21
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (64)

Oznámila to Kyjevská televízia. O cudzincoch bez väzieb na miestnych oligarchov podľa médií uvažujú aj niektorí ďalší členovia budúcej proeurópskej koalície.

Prezidentský blok, ktorý má v snemovni 132 zo 450 kresiel, bude podľa kyjevskej televízie navrhovať na kreslo ministerky financií Nataliu Jareskovú, americkú podnikateľku s ukrajinskými koreňmi.

Ministrom hospodárstva by sa podľa BPP mal stať litovský národohospodár a investičný bankár Aivaras Abramovičius a ministrom zdravotníctva gruzínsky expert Alexander Kvitašvili, bývalý minister gruzínskej vlády v ére prezidenta Michaila Saakašviliho.

Práve Saakašvili podľa niektorých ukrajinských komentátorov odporučil svojho bývalého spolupracovníka do budúcej ukrajinskej vlády. Exprezident, ktorý vo vlasti čelí obvineniu zo zneužitia právomocí, pôsobí od februárového prevratu ako poradca ukrajinskej vlády.

Podľa agentúry Unian by sa členkou budúceho kyjevského kabinetu mohla stať niekdajšia gruzínska ministerka vnútra Eka Zguladzeová. Sám Saakašvili túto informáciu potvrdil s tým, že v hre je ešte niekoľko ďalších gruzínskych politikov.

Podľa pondelkovej informácie gruzínskej televízie dostal ponuku na kreslo v budúcej ukrajinskej vláde aj sám Saakašvili. Exprezident sa mal stať ukrajinským vicepremiérom, ale ponuku odmietol, uviedla televízia Rustavi. Dôvodom je vraj skutočnosť, že sa nechce vzdať gruzínskeho občianstva.

Na správy z Kyjeva reagoval aj hovorca gruzínskeho ministerstva zahraničia. Pripomenul, že bývalý prezident je vo vlasti stíhaný za zneužitie právomocí. „Vymenovanie Saakašviliho do vládnej funkcie na Ukrajine by mohlo negatívne ovplyvniť priateľské vzťahy oboch krajín,“ uviedol podľa agentúry GHC hovorca David Kereselidze.

Svoje predstavy o budúcom zložení novej ukrajinskej vlády už zverejnil aj Arsenij Jaceňuk, predseda terajšieho kabinetu a pravdepodobne aj budúci premiér. Šéf Ľudového frontu, druhej najsilnejšej parlamentnej frakcie, odporúča zachovať doterajšie obsadenie najdôležitejších rezortov.

Šéfom diplomacie by mal zostať terajší minister Pavlo Klimkin, ministrom vnútra Arsenij Avakov a ministrom obrany Stepan Poltorak.

Podľa ukrajinskej ústavy menuje predsedu vlády parlament na návrh prezidenta. Jemu odporúča budúceho šéfa exekutívy víťazná parlamentná koalícia. O zložení vlády potom hlasujú poslanci na návrh predsedu vlády.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko #Blok Petra Porošenka