V Česku nevypravia vlaky na Slovensko pre poľadovicu

Viacero vlakov v Česku nevypravia pre poľadovicu večer a v stredu ráno. Kvôli počasiu zrušili České dráhy medzištátne spoje na Slovensko.

02.12.2014 10:14 , aktualizované: 17:16
debata (2)

Oznámila hovorkyňa dopravcu Radka Pistoriusová s tým, že kvôli pretrvávajúcemu počasiu nebude možné prejazd spojenia garantovať. Najhoršia situácia je v okolí Prahy a Olomouca. V okolí Brna komplikujú dopravu predovšetkým popadané stromy, uviedla Správa železničnej dopravnej cesty. Informuje o tom server České noviny.

„Obraciame sa na cestujúcich, aby zvážili nutnosť cesty a odložili ju o 24 hodín,“ uviedla Pistoriusová s tým, že odporúča cestujúcim zvoliť iný dopravný prostriedok. Obmedzenia sa podľa Českých dráh môžu týkať regionálnej, diaľkovej i medzinárodnej dopravy.

V medzinárodnej doprave už dopravca v noci na 3. decembra zastavil medzištátnu dopravu na Slovensko. To sa bude týkať večerných aj nočných spojov, nepôjdu tiež autovlaky. Komplikácie v medzinárodnej doprave sa dotýkajú aj trás do Rakúska cez Břeclav.

Podľa SŽDC na rakúskej strane vypli správcovia železnice prúd, v smere na Viedeň tak nebudú môcť jazdiť súpravy ťahané elektrickými lokomotívami. Situáciu navyše komplikuje to, že v najviac postihnutých oblastiach opäť začína pršať, doplnil hovorca SŽDC Jakub Ptačinský.

Zlepšujúca sa situácia je naopak podľa SŽDC v Plzeňsku, Ústecku a Ostravsku. Uvedené kraje ale nepatrili medzi tie najviac postihnuté.

Poľadovica komplikuje v Česku dopravu už od pondelka. Zrejme najdramatickejšia situácia je na železniciach, kde sa od pondelňajšieho večera dotkla viac ako 100-tisíc cestujúcich. České dráhy viacero osobných vlakov odriekli, desiatky mali meškanie. Veľká časť vlakov nevyšla ani v utorok a veľmi obmedzená prevádzka je aj na hlavnom koridore medzi Prahou a Moravou, kde počas dňa vypravili len niekoľko spojov ťahaných dieselovú lokomotívou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Česko #poľadovica