V Egypte dostalo 188 ľudí trest smrti za útok na policajta

Súd v egyptskej Gíze vyniesol rozsudok smrti nad 188 ľuďmi za minuloročný útok na policajnú stanicu. Zomrelo pri ňom 11 policajtov a dvaja civilisti.

02.12.2014 20:40
debata (4)

Vtedajší útok bol súčasťou protestov, ktorými mnohí Egypťania reagovali na zvrhnutie prezidenta Muhammada Mursího. K moci sa Mursí dostal ako kandidát islamistov, ale po trvajúcich demonštráciách organizovaných liberálmi ho armáda zvrhla. Nasledovali búrlivé protesty zvolané islamistickým Moslimským bratstvom, pri ktorých prišli o život stovky ľudí.

Keď armáda vlani v auguste násilím rozohnala účastníkov dlhodobých protestov organizovaných na dvoch miestach v Káhire, vypukli demonštrácie po celej krajine. Na káhirskom predmestí potom dav 14. augusta napadol policajnú stanicu a 11 policajtov pritom zomrelo.

Rozsudok nad 188 osobami bol podľa egyptského denníka Al-Ahram poslaný veľkému muftímu na posúdenie. Muftí ako najvyššia náboženská autorita sa musí vždy vyjadriť k hrdelným trestom, avšak súdy sa potom jeho názorom nutne nemusia riadiť. Napriek tomu svoje rozhodnutie znovu po vyslovení muftího prerokúvajú. V tomto prípade bol termín vynesenia konečného verdiktu stanovený na 24. január. Vo väzbe je 143 z odsúdených osôb, zvyšné odsúdili v neprítomnosti.

Egyptské súdy organizujú procesy s tisíckami členov Moslimského bratstva, ale rýchlosť rokovaní a vynášanie tvrdých trestov vyvoláva kritiku vo svete aj v Egypte. Veľké skupiny ľudí dostali tresty smrti za podobné incidenty v meste Minja, avšak sudca, ktorý ich vyniesol, bol v októbri odvolaný. Celkovo súdy poslali za násilnosti pri demonštráciách na smrť 1 200 osôb, ale po preskúmaní verdiktov hrdelné tresty potvrdili „len“ u 200 z nich.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #súd