Ukrajina v NATO? Aliancia bude opatrná

Pomôžeme, nezatvárame dvere, ale rýchle členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii je takmer nepredstaviteľné. Ministri zahraničných vecí NATO sa stretávajú v Bruseli.

03.12.2014 09:10
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na základni neďaleko Kyjeva si preberajú zimný výstroj. Myšlienka, že by sa ich krajina stala v blízkej dobe členom NATO, je takmer nepredstaviteľná. Ilustračné foto.
debata (117)

Moskva chce stopercentnú garanciu, že Kyjev v aliancii nikdy neskončí. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Kremľu odpovedal, že niečo také nie je možné. Vôbec to však neznamená, že členstvo Ukrajiny je na programe dňa.

"Čo sa týka členstva v NATO, myšlienka, že by sme dávali nejakú garanciu, je proti základným princípom, na ktorých staviame bezpečnosť. Je na každej krajine, aby sa sama rozhodla, súčasťou akých bezpečnostných dohôd chce byť. Preto nemôžeme dať takúto garanciu,“ odkázal v Bruseli Rusku generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Máme politiku otvorených dverí. Ak sa Ukrajina bude hlásiť za člena aliancie, budem to rešpektovať. V prípade, že sa nebude, budem to rešpektovať tiež,“ uviedol Stoltenberg na tlačovej konferencii.

Pohľad Ukrajiny

Ukrajinský veľvyslanec pri NATO Ihor Dolhov pre novinárov uviedol, že prihláška Kyjeva do NATO je otázka ďalších politických procesov vo vláde a v parlamente. "Ukážeme, že sme vhodný, dobrý partner. Že si zaslúžime byť v európskej rodine, bližšie k aliancii,“ vyhlásil Dolhov.

Ukrajinsko-ruský konflikt však v realite znemožňuje Kyjevu členstvo. "Bolo by to v tejto chvíli kontraproduktívne. Rusko by to vnímalo len ako zvyšovanie napätia,“ povedal pre Pravdu západoeurópsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný.

"Keby bola Ukrajina v NATO, vytýčilo by to červenú čiaru pre Rusko,“ myslí si bezpečnostný expert Magnus Nordeman z Atlantickej rady vo Washingtone. "V skutočnosti je však takmer nemožné, aby sa to stalo v krátkodobom či strednodobom horizonte. Za súčasných okolností by takýto krok mohol znamenať vojnu s Ruskom. Mnohé členské krajiny by nehlasovali za členstvo Ukrajiny v NATO,“ povedal Nordeman pre Pravdu.

Konať opačne

"Nič nemôže ospravedlniť to, čo Moskva urobila na Kryme či v Donbase. V strategických úvahách je však Rusko dôležité. Nie je ani v záujme NATO, ani Kyjeva, aby sa snažili o členstvo v aliancii,“ myslí si Igor Merheim-Eyre, expert na medzinárodné vzťahy z Kentskej univerzity. "Ukrajina by sa nemala pokúšať stavať proti sebe alianciu a Rusko, mala by konať práve opačne. V súčasnej situácii to vyzerá ako nemožné. Keby sa to však Ukrajine podarilo, bol by to prínos. Nielen pre NATO a Rusko. Ale najmä pre Ukrajinu,“ povedal Merheim-Eyre.

Proti členstvu Ukrajiny NATO pomerne jasne vystúpilo Nemecko. "V žiadnom prípade nevidím Ukrajinu na ceste do NATO,“ vyhlásil pre televíziu ZDF nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

"Ukrajina by nemala vstúpiť do NATO a mala by zostať neutrálna,“ citovala slovenského premiéra Roberta Fica zase agentúra Bloomberg.

"Slovensko nie je v polohe, aby muselo mať k tejto téme oficiálnu pozíciu, pretože táto téma nie je oficiálne na stole,“ reagoval na otázky týkajúce sa členstva Ukrajiny slovenský minister Miroslav Lajčák.

Odkaz do Moskvy

V Bruseli v rámci stretnutia šéfov diplomacie aliancie zasadala aj Komisia NATO-Ukrajina. Stoltenberg zopakoval, že Rusko sa stále podieľa na destabilizácii svojho suseda, čo aliancia jednoznačne odsudzuje. "Podporujme dohodu z Miska, ktorá ponúka cestu k udržateľnému politickému riešeniu krízy. Vyzývame Rusko, aby plnilo svoje záväzky vrátane stiahnutia vojenského vybavenia z ukrajinského územia a od ukrajinských hraníc,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení Komisie NATO-Ukrajina.

Moskva trvá na tom, že na Ukrajine nemá svojich vojakov, hoci viaceré dôkazy hovoria o opaku. NATO ohlásilo spustenie štyroch takzvaných zvereneckých fondov a vytvorenie piateho, ktoré pomôžu Ukrajine v bezpečnostných oblastiach, ako sú riadenie a velenie, komunikácia, logistika, kyberbezpečnosť, personalistika a zdravotná rehabilitácia.

"Slovensko už dalo 20-tisíc eur na výcvik odmínovačov. Ďalších 30-tisíc dávame do jedného z fondov,“ hovorí Lajčák. "Rozbehli sme program výcviku ukrajinských odmínovačov, jeden sa už uskutočnil, druhým pokračujeme a na budúci rok sú ďalšie štyri,“ pripomína minister slovenský príspevok pomoci Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina