Hanobenie revolúcií proti Mubarakovi a Mursímu bude trestné

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí avizuje predloženie zákona zaraďujúceho medzi trestné činy hanobenie revolúcií v krajine z rokov 2011 a 2013, ktoré odstavili od moci jeho predchodcov Husního Mubaraka a Muhammada Mursího.

03.12.2014 15:26
Abdal fattah Sísí Foto:
Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí počas inauguračnej ceremónie vykonáva prehliadku čestnej stráže.
debata

Opatrenie by malo prispieť k upokojeniu oboch strán prehlbujúceho sa sporu o to, či boli predmetné ľudové hnutia vyjadrením skutočnej vôle Egypťanov. Ten sa opäť vyostril cez posledný víkend, keď súd v opakovanom procese Mubaraka zbavil obvinenia, že počas vzbury proti jeho režimu nechal zabíjať demonštrantov.

Správa o pripravovanom zákaze hanobenia revolúcií sa objavila v utorok večer, keď prezidentský palác zverejnil Sísího príhovor skupine mladých pracovníkov médií. Presnejšia definícia trestného činu zatiaľ nie je známa, rovnako ako ani to, kedy by mal zákon začať platiť. Navrhovaná úprava odporuje novej ústave krajiny, ktorá zaručuje slobodu prejavu.

Sísí ako bývalý náčelník egyptskej armády je kľúčovou postavou stojacou za minuloročným zosadením islamistu Mursího, ktorý bol prvým demokraticky zvoleným prezidentom Egypta. Egyptská hlava štátu má v súčasnosti taktiež zákonodarné právomoci, keďže posledný zvolený parlament rozpustil v roku 2012 súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Muhammad Mursí #Husní Mubarak #Abd al-Fattáh as-Sísí