OSN schválilo rezolúciu proti jadrovej politike Izraela

Valné zhromaždenie OSN v utorok veľkou väčšinou hlasov schválilo rezolúciu presadzovanú arabskými štátmi, ktorá vyzýva Izrael, aby odsúdil jadrové vyzbrojovania a podriadil svoje jadrové zariadenia medzinárodnej kontrole.

03.12.2014 22:00
debata (41)

Rezolúciu podporilo 161 členských štátov, proti sa okrem Izraela postavili Spojené štáty, Kanada, Palau a Mikronézia. Osemnásť krajín sa hlasovania zdržalo, napríklad Británia, Francúzsko, Nemecko či Poľsko.

Rezolúcia s názvom Riziko šírenia jadrových materiálov na Blízkom Východe nie je záväzná, ale má značnú morálnu váhu, pretože Valné zhromaždenie je jediný orgán, v ktorom je zastúpených všetkých 193 členských štátov svetovej organizácie.

Dokument upozorňuje, že židovský štát je jedinou krajinou na Blízkom východe, ktorá sa nepripojila k zmluve o nešírení jadrových zbraní. Vyzýva Izrael, aby sa k zmluve bezodkladne pripojil, aby nevyvíjal, nevyrábal ani netestoval jadrové zbrane a aby svoje jadrové zariadenia vystavil kontrole Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Izrael má podľa prevažujúceho mienky vo výzbroji jadrové prostriedky, ale odmieta to potvrdiť. Rezolúcia, ktorú navrhol Egypt, je obdobná dokumente, ktorý sa v septembri arabským štátom na pôde MAAE nepodarilo presadiť. Izrael vtedy vyčítal arabským krajinám, že neustálym obviňovaním židovského štátu poškodzujú snahy o dialóg.

Izrael trvá na tom, že skutočnou hrozbou pre bezpečnosť Blízkeho východu je kontroverzný jadrový program Iránu. S vytvorením zóny bez jadrových zbraní na Blízkom východe je Tel Aviv ochotný súhlasiť až potom, čo sa dosiahne mierové urovnanie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #OSN #Bezpečnostná rada OSN #jadrový program #rezolúcia OSN