Putin v prejave o stave Ruskej federácie: Sme silní, dokážeme brániť krajanov

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ, že počas terajšej krízy na Ukrajine predvádza "čistý cynizmus". V prejave o stave Ruskej federácie tiež tvrdil, že prístup Moskvy k udalostiam na východnej Ukrajine sa ukazuje ako správny.

04.12.2014 10:55 , aktualizované: 22:33
Vladimir Putin, Ruská federácia Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin pri prejave o stave Ruskej federácie.
debata (635)

Putin vyhlásil, že to, čo sa deje na juhovýchode Ukrajiny, je tragédia, na ktorej Rusko nemá záujem. Vzťahy Moskvy a Kyjeva označil za bratské s tým, že Rusko bude Ukrajinu rešpektovať ako „bratskú krajinu“.

Na východe Ukrajiny už niekoľko mesiacov zúria boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Rusko opakovane odmieta obvinenia Kyjeva i Západu, že napätie v oblasti vyhrocuje a podporuje. EÚ a USA kvôli ruskému prístupu k Ukrajine uvalili na Moskvu sankcie.

Rusko ukázalo, že dokáže brániť svojich krajanov, povedal ďalej v súvislosti so súčasnou krízou na Ukrajine Putin. Šéf Kremľa zároveň zdôraznil, že Krym, ktorý Moskva tento rok v marci anektovala, bol k Rusku pripojený po legitímnom rozhodnutí tamojšieho parlamentu.

„Prešli sme skúškami, ktoré zvláda len silný národ,“ povedal Putin na úvod svojho prejavu. Následne poďakoval obyvateľom krajiny za to, že chápu zmysel a význam ruských celonárodných záujmov.

Putin k anexii Krymu povedal, že to bol „historický akt opätovného zjednotenia“. Pripomenul tiež, že Krym je jednou z kolísok ruskej štátnosti a „duchovný prameň“ jednotnej krajiny i národa.

Rusko nie je možné podľa Putina si podmaniť vojensky

Vojenské podmanenie Ruska nie je reálne a všetci by si mali uvedomiť, ako sa také pokusy v minulosti skončili, povedal Putin.

Putin bez bližšieho spresnenia povedal, že niektoré štáty sa v 90. rokoch snažili o rozpad Ruska krvavou juhoslovanskou cestou. „Pamätáme si, kto u nás v 90. rokoch podporoval teroristov, ktorých označoval za povstalcov,“ povedal šéf Kremľa. Putin v minulosti opakovane kritizoval mocenské oslabenie Ruska po rozpade Sovietskeho zväzu. Rozpad ZSSR považuje za geopolitickú katastrofu 20. storočia.

Putin tiež kritizoval terajšie vzťahy so Západom. Prístup USA a jeho spojencov označil za „nervózne reakcie“ a povedal, že politika sankcií a zadržiavanie nie je voči Moskve ničím novým. „Keby ich (sankcií) nebolo, tak by si vymysleli ďalšie cesty, ako Rusko obmedziť,“ dodal. Rusko im vraj čelí desiatky až stovky rokov, a to vždy po tom, keď sila krajiny vzrastie.

„Hovoriť s Ruskom z pozície sily je ale nezmyselné,“ zdôraznil Putin. Pripomenul, že to bola Moskva, kto v druhej svetovej vojne aj cez prvotné neúspechy rozdrvila nepriateľa a oslobodila Európu. O podiele USA a ďalších spojencov sa nezmienil.

Pri tejto kritike odsúdil americké plány na protiraketový dáždnik, ktorého komponenty majú byť rozmiestnené aj v Európe. „Protiraketová obrana je hrozbou pre Rusko,“ povedal Putin. Dodal tiež, že dáždnik bude škodlivý aj pre USA, ktoré sa systémom nechajú ukolísať ilúziou svojej vlastnej nezranitelnosti.

Rusko chce spolupracovať s EÚ a USA

Rusko chce a neprestane spolupracovať s Európskou úniou a Spojenými štátmi a má tiež záujem o zahraničné investície, preto bude otvorené svetu, povedal Putin.

Záujem zahraničných investorov prisľúbil šéf Kremľa podporiť radom zvýhodnení, napríklad daňovými prázdninami či za určitých podmienok aj vybratím z finančných kontrol.

Tiež navrhol vyhlásenie amnestie na kapitál vracajúci sa do Ruska. Ľudia, ktorí v jej rámci peniaze späť do Ruska prevedú, dostanú podľa Putina pevné záruky, že nebudú ťahaní po úradoch, nikto sa ich nebude na nič vypytovať a nikto ich nebude za nič stíhať.

Putin vo svojom posolstve spomenul, že Rusko si nevybralo cestu izolácie a že chce so Západom aj napriek ukrajinskej kríze ďalej spolupracovať.

Šéf ruskej rozviedky obvinil Západ z protiruského sprisahania

Prudký pád kurzu ruského rubľa a pokles cien ropy na medzinárodných trhoch je podľa šéfa ruskej rozviedky výsledkom protiruského sprisahania západných štátov. Riaditeľ tajnej služby SVR Michail Fradkov to vo štvrtok v Moskve povedal spravodajcovi agentúry Bloomberg.

Cieľom Spojených štátov a ich spojencov je podľa Fradkova prinútiť Rusko, aby sa venovalo riešeniu vnútorných problémov.

Ruský rubeľ od začiatku tohto roka stratil polovicu svojej hodnoty a cena ropy, významného ruského vývozného artiklu, klesla o tretinu. Ruský rozpočet sa podľa moskovských ekonómov dostáva do problémov, ktoré tak môžu vážne komplikovať výkon ruskej ekonomiky.

Nemalý vplyv na stav ruského hospodárstva majú tiež západné sankcie vyhlásené kvôli ruskej anexii Krymu a podpore, ktorú Moskva poskytuje východoukrajinským separatistom.

Podľa Fradkova sú za prepad kurzu rubľa zodpovedné zahraničné investičné fondy, ktoré sa dohodli na špekulatívnym útoku na ruskú menu. „Akékoľvek špekulácie sa opierajú o konkrétne schémy a za týmito schémami stoja konkrétni ľudia,“ povedal šéf ruských špiónov.

Západné finančné inštitúcie majú v Rusku agentov a sprostredkovateľov, prostredníctvom ktorých podnikajú svoje koordinované útoky, povedal Fradkov.

Súčasťou týchto „hier“ je podľa riaditeľa SVR nielen poklesu kurzu rubľa, ale aj zníženie ceny ropy. Za prepad cien tejto suroviny sú podľa Fradkova zodpovedné Spojené štáty. Washington chce Kremeľ prinútiť, aby sa zaoberal vnútropolitickými problémami, namiesto aby posilňoval úlohu Ruska v zahraničnej politike, myslí si Fradkov.

635 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #prejav o stave Ruskej federácie