Ukrajinský prezident Porošenko ohlásil nové prímerie v Donbase

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po štvrtkovej porade s vojenskými veliteľmi oznámil, že budúci utorok sa začne v Donbase v súlade so septembrovými dohodami z Minska "Deň pokoja".

04.12.2014 16:50 , aktualizované: 17:54
Ukrajina, Petro Porošenko, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (64)

Nasledujúci deň sa začne sťahovanie ťažkých zbraní z línie frontu.

Podľa informácie publikovanej na prezidentskom webe sa účastníci porady zaoberali priebehom protipovstaleckej operácie, ktorá od mája prebieha v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny. „Prijali opatrenia, ktoré majú zabezpečiť naplnenie minských dohôd o Dni pokoja, ktorý by sa mal začať 9. decembra. Na rokovaní boli tiež vytýčené ďalšie akcie pre prípad, že povstalci nebudú Minské dohody plniť,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zo zverejnenej informácie nie je zrejmé, či „deň pokoja“ bude platiť len budúci utorok, alebo či sa záväzok zastavenia paľby vzťahuje aj na nasledujúce dni. Doterajšie prímerie, na ktorom sa bojujúce strany dohodli 5. septembra v Minsku, sa prakticky každodenne porušovalo.

Na rokovaní sa podľa prezidentského webu okrem Porošenka zúčastnili minister obrany Stepan Poltorak, minister vnútra Arsenij Avakov, šéf tajnej služby Valentyn Nalyvajčenko a ďalší velitelia armádnych a bezpečnostných zložiek.

Vzbúrenci v prvej reakcii na vyhlásenie Kyjeva uviedli, že sú ochotní pristúpiť na nové prímerie, o úprimnosti ukrajinského záväzku ale pochybujú. „V súčasnosti chystáme konkrétne kroky v prospech dodržiavania prímeria. Plány na zastavenie paľby pochopiteľne všemožne podporujeme. Pochybujeme ale, že Ukrajina bude dodržiavať sľuby, ktoré sama dala,“ uviedla tlačová služba „ministerstva obrany“ samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti však Porošenkov plán na nové prímerie opatrne potvrdil Igor Plotnickij, šéf luhanských separatistov. „Príslušný dokument ešte nebol podpísaný, dohoda je zatiaľ len ústna,“ povedal ruskej agentúre.

„Slovne padol dátum 9. decembra. Ak v najbližších dňoch prídu a podpíšu to, potom bude prímerie,“ povedal Purgin. Predseda parlamentu doneckých separatistov Andrej Purgin tiež konštatoval, že sa dohodli spoločne dohodli na dátume 9. decembra.

Prímerie na letisku nevydržalo

Informácie o intenzívnych pokusoch dohodnúť nový pokoj zbraní sa niekoľkokrát objavili počas tohto týždňa. Ukrajinsko-ruská komisia, ktorá má podľa minských dohôd dohliadať na prímerie vyhlásené v septembri, sa v pondelok pokúsila dohodnúť prímerie na Doneckom letisku, ktoré je miestom najtvrdších bojov. Prímerie tam ale nevydržalo ani deň.

Krátko nato prišla správa o prímerí, ktoré by malo začať platiť v piatok v Luhanskej oblasti. Dohodu vraj potvrdili aj členovia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Proti luhanskému prímeriu sa ale v utorok údajne postavili vzbúrenci zo susednej Doneckej oblasti a miestni kozáci, ktorí kontrolujú nemalú časť povstaleckého územia.

Podľa niektorých ukrajinských novinárov sú hlavnými postavami vo vyjednávaní ukrajinský generál Volodymyr Askarov a jeho kolega generál Alexander Lencov, ktorý je zástupcom vrchného veliteľa ruských pozemných vojsk. Obaja stoja na čele ukrajinsko-ruskej komisie pre kontrolu prímeria, o ktorej aktivizáciu sa vraj osobne zasadil prezident Porošenko.

Prímerie v Donbase bolo vo štvrtok podľa ruských médií aj predmetom rokovaní ministrov zahraničných vecí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeja Lavrova vo Švajčiarsku. Ministri podľa agentúry TASS podporili plnenie minských dohôd a konštatovali, že „úsilie o zastavenie paľby na frontovej línii pokračuje“.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko