Vlaky v Česku sa po kalamite rozbehli, ťažkosti s prúdom trvajú

Po námrazovej kalamite sa vo štvrtok v Česku už rozbehli všetky vlaky a prejazdná bola tiež väčšina ciest. Aj hromadná doprava, ktorá v minulých dňoch v niektorých veľkých mestách skolabovala, sa viac-menej vrátila do normálu. Iba ťažkosti s dodávkami prúdu pretrvali, v celom Česku boli podvečer bez elektriny stále stovky odberných miest.

04.12.2014 19:00
debata

Energetické spoločnosti síce odstránili pôvodné poruchy spôsobené námrazou, ale vplyvom pokračujúcej námrazy alebo spadnutých stromov pribúdajú nové. Problémy sa vyskytovali najmä v západných Čechách. Výpadky dodávok boli najmä v menej osídlených oblastiach, u stoviek domácností. Podvečer dokonca energetici vyhlásili kalamitný stav pre Sokolovsko a Karlovarsko. Problémy tam stále spôsobovali stromy obalené ľadom padajúce na vedenie.

Kalamitou bola od pondelka značne zasiahnutá najmä železničná doprava, u ktorej silná námraza na trolej či stromy a konáre padajúce na vedenie spôsobili výpadok 1 200 spojov vrátane rýchlikov a medzinárodných vlakov. Až vo štvrtok sa podarilo úplne obnoviť prevádzku a na koľaje sa postupne vrátili všetky vlaky Českých dráh.

Iba na troch úsekoch boli najmä doobeda problémy kvôli spadnutým stromom, ale počas dňa boli aj tam problémy odstránené.

Po upokojení počasia teraz prichádza sčítanie škôd. Štátny podnik Lesy Českej republiky oznámil, že poľadovica zrejme poškodila desiatky tisíc metrov kubických dreva. Presnejšie odhady aktuálnych škôd bude mať podnik v najbližších dňoch, pretože škody sú rozptýlené, nie plošné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #námraza #kalamita #výpadky elektriny