Ukrajinský parlament udržiava 'tradíciu' potýčok a hádok

Len dva dni po zložení poslaneckého klubu vo štvrtok zastupitelia v kyjevskej snemovne absolvovali prvú potýčku, ktorá sa našťastie zaobišla bez zranení. Ústrednou postavou bol poslanec Volodymyr Parasjuk, donedávna veliteľ dobrovoľníckej roty bojujúci proti separatistom v Donbase.

04.12.2014 19:30
debata (41)

Predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman situáciu zvládol a poslanca po opakovaných výzvach priviedol späť do lavíc.

Parasjuk dal priechod svojmu rozhorčeniu nad postupom poslancov Bloku Petra Porošenka, ktorí sa podľa neho neusilujú o odvolanie údajných stúpencov zvrhnutého proruského režimu z vyšších parlamentných funkcií. Do vedenia niektorých parlamentných výborov sa vraj dostali stúpenci proruskej Strany regiónov, ktorí boli predtým oporou hlavy štátu Viktora Janukovyča.

Parasjuk poslancom prezidentského bloku hlasno pripomínal, že ich „do snemovne priviedol Majdan“. Dal im tak najavo, že bez februárových protivládnych demonštrácií na kyjevskom námestí Nezávislosti by vtedajší režim nepadol a mimoriadne parlamentné voľby by sa nekonali. „Otvorte ešte raz svoje špinavé huby a vyženieme vás,“ kričal potom Parasjuk na údajných stúpencov Strany regiónov. Po jeho slovách nasledovala strkanica, krv ale podľa novinárov preliata nebola.

Za predchádzajúceho režimu boli násilné incidenty a blokády rečníckej tribúny v poslaneckej snemovni pomerne bežné. Pri často búrlivých rozpravách nechýbali dymovnice, delobuchy ani pästné súboje, v niekoľkých prípadoch utrpeli zastupitelia tržné rany a hrče.

Prezident Porošenko pred októbrovými mimoriadnymi voľbami vyjadril presvedčenie, že podobné scény sa v budúcom parlamente opakovať nebudú.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Kyjev #bitka v parlamente #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Porošenko