Lajčák: Európa je na križovatke bezpečnosti a nestability

Európa stojí na križovatke medzi bezpečnosťou a nestabilitou, medzi mierom a ďalšou vojenskou eskaláciou, medzi spoluprácou a novými deliacimi čiarami. Naše úsilie by sa preto malo sústrediť na uvoľňovanie napätia, premosťovanie rozdielov a sprostredkovávanie riešení. Povedal to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo vystúpení na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo švajčiarskom Bazileji, informoval Tlačový odbor MZV.

04.12.2014 21:05
debata (53)

Ústrednou témou rokovaní šéfov diplomacií 57 štátov OBSE bola situácia na Ukrajine a jej dopady na celý región Európy. „Vývoj na Ukrajine nás núti mobilizovať úsilie a zamyslieť sa nad tým, ako lepšie brániť našu bezpečnosť, prosperitu a hodnoty. Konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Jedinou cestou je dodržiavanie prímeria a implementácia Minských dohôd,“ povedal Lajčák.

Lajčák sa stretol s ministrom zahraničných vecí Nemecka Frankom Walterom Steinmeierom, s ktorým hovoril najmä o situácii na Ukrajine aj v súvislosti s nedávnou cestou šéfa nemeckej diplomacie do Kyjeva a Moskvy.

Ministri v rozhovore vyjadrili presvedčenie, že v otázke Ukrajiny musí byť EÚ zomknutá, a to nielen vo vzťahu k riešeniu situácie v oblasti Donbasu, ale aj pokiaľ ide o štrukturálne ekonomické a politické reformy na Ukrajine vrátane boja proti korupcii.

Podľa Lajčáka by mala EÚ na seba prevziať aktívnejšiu úlohu, ale zároveň komunikačné kanály s Moskvou musia ostať otvorené.

Okrem Steinmeiera sa Lajčák stretol aj s ministerkou zahraničných vecí Moldavska Nataliou Ghermanovou. S ňou diskutoval o nedávnych parlamentných voľbách v Moldavsku a eurointegračných ambíciách Kišiňova. S ministrom zahraničných vecí Bieloruska Lajčák skonštatoval zlepšenie vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom a ocenil snahu riešiť konflikt na Ukrajine.

„Veríme, že sa tento trend bude naďalej prehlbovať a dôjde k pokroku aj v tých oblastiach, ktoré sú pre EÚ limitné, vrátane otázky politických väzňov,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Bilaterálny program zasadnutia Ministerskej rady OBSE v Bazileji symbolicky zakončilo stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Hovorilo sa o Ukrajine, o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ ako aj o bezpečnostnej situácii na európskom kontinente.

„Od našej schopnosti hľadať riešenia a prijímať kompromisy závisí, či sa Európa bude naďalej vyvíjať ako spoločný priestor alebo nastane obrat k minulosti a náš kontinent opäť rozdelia konfrontačné línie,“ povedal M. Lajčák.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Miroslav Lajčák #OBSE #kríza na Ukrajine