Útok proti páru vo Francúzsku oživil obavy z antisemitizmu

Vlámanie do bytu partnerskej dvojice, čiastočne židovského pôvodu, na parížskom predmestí Creteil otriaslo Francúzskom a oživilo tam obavy z antisemitizmu. Útočníci pri čine tento týždeň mladého muža a ženu zviazali, žiadali od nich peniaze a ženu znásilnili, informovala vo štvrtok s odvolaním sa na miestne úrady agentúra AP.

04.12.2014 22:00
debata (2)

Útok sa stal v čase rastúceho množstva incidentov zameraných proti Židom. Vlnu spustila letná vojna v palestínskom pásme Gazy. Vo Francúzsku žije najpočetnejšia židovská komunita v západnej Európe, ale aj značný počet moslimov. Silnie tiež podpora krajnej pravice.

Francúzsky prezident François Hollande vyhlásil, že útok poškodil hodnoty krajiny a šéf hlavnej židovskej organizácie vo Francúzsku (CRIF) Roger Cukierman vyzval vládu na dôrazné úsilie o zastavenie „rakoviny“, ktorá sa šíri spoločnosťou.

Po útoku v Creteil boli v stredu v noci umiestnení do väzby dvaja ľudia podozriví okrem iného z nábožensky motivovaného násilia, ozbrojenej lúpeže, znásilnenia a vydierania. Francúzske médiá informovali, že neskôr bola obvinená aj tretia osoba, pravdepodobne komplic.

Mladý muž, ktorý sa stal obeťou útoku, povedal rozhlasovej stanici France-Info, že útočníci zrejme vychádzali z toho, že keď je jeho rodina židovská, bude mať aj veľa peňazí. Útočníci sa vraj opakovane vypytovali, kde sú rodinné peniaze a hovorili o útokoch na Židov.

Počet protižidovských incidentov vo Francúzsku podľa Cukiermana tento rok oproti vlaňajšku stúpol o 91 percent. Medzi takéto incidenty patrí sprejovanie židovských náhrobkov aj násilné útoky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko #židia #Pásmo Gazy #antisemitizmus