Českí poslanci si zvýšili platy o 2,9 percenta

Česká poslanecká snemovňa schválila zvýšenie platov zákonodarcov o 2,9 percenta. Prešiel tak návrh z dielne vládnej sociálnej demokracie, ktorá chcela nadviazať mzdy politikov na priemernú mzdu.

05.12.2014 10:12
debata

Základný plat českého poslanca a senátora od roku 2011 zmrazili, jeho plat bol 55 900 českých korún (približne 2 024 €), zvýši sa tak na 57 600 (2 085 €). Normu musí následne odobriť senát.

Informuje o tom server ČT24. O výške svojich platov rozhodovali poslanci na poslednú chvíľu a v hre bolo šesť návrhov – od zmrazenia do roku 2018 po 14-percentný nárast. Ako najpravdepodob­nejšia sa javila možnosť ročného zmrazenia, čo presadzovali ľudovci podporovaní hnutím ANO Andreja Babiša.

Najsilnejšia vládna strana ale trvala na svojom návrhu a za akýkoľvek iný odmietala hlasovať. Ak by zákonodarcovia o svojich platoch nerozhodli, od roku 2015 by došlo k ich skokovému navýšeniu o 26 percent, pretože by vypršal čas zmrazenia, ktorý nastavila v čase krízy pravicová vláda Petra Nečasa.

V Českej republike sú platy poslancov a senátorov, rovnako ako ďalších ústavných činiteľov, viazané na platy štátnych úradníkov. Zákon platí od roku 1995, príjem politikov mal byť najprv zmenený v roku 2002 novelou zákona o štátnej službe, ktorý sa však v pôvodnej podobe nikdy nepremietol do praxe. Situáciu sa pokúsila zmeniť aj Nečasová vláda, taktiež neúspešne, a tak platy zmrazila.

Základný plat radových poslancov a senátorov je dnes 55 900 českých korún, k tomu je však potrebné pripočítať príplatky za výkon ďalších funkcií. Za pozíciu podpredsedu výboru sa vypláca odmena 11 400 korún (takmer 413 €), za predsedníctvo 22 800 (takmer 826 €). Radových poslancov je však minimum, len takmer každý piaty nezastáva ďalšiu funkciu. Obdobná situácia je aj v českom senáte.

Okrem toho majú poslanci a senátori právo na náhradu výdavkov spojených s výkonom funkcie. To sa týka predovšetkým výdavkov na reprezentáciu, dopravu, asistentov a stravovanie či ubytovanie pri služobných cestách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #platy poslancov