Hollande nečakane prišiel za Putinom, rokovali o ukrajinskej kríze

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril po sobotňajšej schôdzke s francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom nádej, že sa čoskoro podarí uzavrieť novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny.

06.12.2014 12:53 , aktualizované: 19:44
Hollande, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Francois Hollande rokovali na moskovskom letisku.
debata (262)

Hollande sa s Putinom zišiel na moskovskom letisku Vnukovo, kde sa zastavil cestou z Kazachstanu späť do vlasti. O francúzskych vojenských lodiach Mistral, ktorých dodanie Rusku bolo opakovane odložené, sa prezidenti údajne nebavili.

"Ako Francúzsko, tak aj Rusko požadujú, aby krviprelievanie bezodkladne skončilo a aby sa našli cesty vedúce k zblíženiu, a to vrátane obnovenia jednotného politického priestranstva (na Ukrajine). Situácia na Ukrajine je tragická, stále tam zomierajú ľudia. Veľmi však dúfam, že sa v najbližšej dobe nájde konečné riešenie, súvisiace s prímerím, "povedal Putin novinárom po asi dvojhodinovej schôdzke.

Rusko a Západ by sa mali vyvarovať vzájomného oddelenia novými múrmi a mali by byť schopné prekonávať bariéry a nachádzať riešenia, povedal Hollande.

„Myslím, že by sme sa mali vyvarovať toho, aby sme tu mali ďalšie múry, ktoré nás môžu oddeľovať. Je potrebné v istom okamihu byť schopný prekonať prekážky a nájsť riešenie,“ povedal Hollande. „Prelietal som nad Moskvou a rozhodol som sa tu zastaviť, aby som s vami posúdil najzávažnejšie problémy okolo ukrajinskej krízy a všetkého utrpenia, ktoré kvôli tejto kríze zakúšajú Ukrajinci, Európska únia a Rusko,“ dodal.

Hollande ešte pred schôdzkou s Putinom telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o prímerí a humanitárnej kríze na východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Porošenko oznámil, že ďalšie kolo mierových rokovaní by sa mohlo odohrať budúci utorok v Minsku, povstalci však navrhujú, aby sa stretnutie konalo až v piatok.

Putin tiež varoval Kyjev pred snahou izolovať povstalecké územie na juhovýchode Ukrajiny, kde žije tri až päť miliónov ľudí, pretože potom „by bolo ťažké predstaviť si územnú celistvosť Ukrajiny“. Kyjev nedávno prerušil finančné toky na povstalecká území v Donbasu, vrátane vyplácania dôchodkov či sociálnych dávok. Naopak zvyšok Ukrajiny sa musí zaobísť bez uhlia z Donbasu, čo ťažko dolieha na ukrajinskú energetiku.

Ruský prezident zdôraznil, že tieto hospodárske styky je nutné obnoviť – a že výmenou za dodávky uhlia z Donbasu by mali nasledovať dodávky ukrajinskej elektriny aj obnovenie činnosti finančných inštitúcií na povstaleckých územiach. „To všetko sa dá urobiť. Je to potrebné, a to čo najskôr,“ povedal.

Putin uviedol, že s francúzskym prezidentom rokoval aj o bilaterálnych vzťahoch, o Sýrii a o iránskom jadrovom programe. Rozhovor označil za „veľmi konštruktívny a obsažný“.

O lodiach triedy Mistral sa podľa Putina vôbec nehovorilo. „Ani sme túto otázku nespomenuli. Ale máme dohodu a vychádzame zo zásady, že dohody sa plnia. V opačnom prípade dúfame, že dostaneme späť peniaze, ktoré sme zaplatili,“ povedal.

Paríž koncom novembra oznámil, že odkladá na neurčito plánované odovzdanie prvej z dvoch vojnových lodí triedy Mistral Rusku, a to kvôli ruskej intervencii na Ukrajine. Bol to už druhý odklad dodávky. Zmluvu o dodávke dvoch plavidiel, ktoré môžu prepravovať vrtuľníky a tanky či veliteľské štáby, podpísalo Francúzsko s Ruskom v roku 2011, teda dlho pred ukrajinskou krízou. Ruská armáda mala prvú z dvoch moderných výsadkových lodí od Francúzov prevziať už na konci októbra.

262 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Francois Hollande