USA poslali šiestich väzňov z Guantánama do Uruguaja

Americká vláda v nedeľu potvrdila prevoz šiestich väzňov z kritizovaného väzenia na Guantáname do Uruguaja, ktorého prezident José Mujica súhlasil s ich prijatím z humanitárnych dôvodov.

07.12.2014 15:39
debata (9)

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo Mujicovi „veľkú vďaku“ za prijatie štyroch Sýrčanov, Tunisana a Palestínčana, ktorých zadržali ešte v roku 2002. Ich transfer spomalili problémy na americkej strane a následne aj prezidentské voľby v Uruguaji. Ten sa po Salvádore stal iba druhou latinskoamerickou krajinou, ktorá pomohla USA s umiestnením. Mujica však Obamu v tejto súvislosti vyzval na ukončenie desaťročia trvajúceho obchodného embarga voči Kube.

Väznicu v kubánskom zálive Guantánamo zriadili v rámci vojny proti teroru po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Zadržiavanie bez procesu či vznesenia obvinení ako aj kontroverzné vyšetrovacie praktiky viedli ku kritike zariadenia po celom svete. Zatvorenie väznice zriadenej na príkaz vtedajšieho prezidenta Georgea W. Busha bolo jednou z hlavných téz predvolebnej kampane súčasného prezidenta Baracka Obamu. Ani po takmer šiestich rokoch v prezidentskom kresle však nedokázal svoj sľub splniť. V zariadení sa aktuálne nachádza 136 mužov, čo je najmenej od otvorenia zariadenia v januári 2002. Zadržiavaní sa pre obavy o svoju bezpečnosť nemôžu vrátiť domov a americký parlament znemožnil ich presunutie do zariadení v rámci USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Uruguaj #Guantánamo