Kyjev chce prímerie predĺžiť, v Donbase sa však údajne strieľa

Ukrajinská armáda je pripravená predĺžiť utorkový "deň pokoja" na neurčito. Novinárom v Kyjeve to povedal náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.

09.12.2014 07:14 , aktualizované: 14:11
debata (51)

Podľa Kyjeva ale povstalci počas utorkového prímeria už niekoľkokrát porušili. Nové prímerie na východe Ukrajiny začalo platiť ráno, obe strany však varujú, že v prípade napadnutia budú paľbu opätovať. Paľba z ťažkých zbraní utíchla na frontovej línii v Donbase už v noci. Počas dopoludnia hlásili obe strany, že zastavenie paľby dodržiavajú.

Generál Muženko ale popoludní agentúre Unian povedal, že „teroristi“ porušili prímerie najmenej v dvoch prípadoch, a to v citlivej oblasti Debalceve v Doneckej oblasti. Podľa správy ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany došlo k narušeniu pokoja zbraní dokonca v šiestich prípadoch. Povstalci vraj napadli armádne pozície paľbou z mínometov, granátometov a raketometov.

Narušovanie prímeria oznámili napoludnie aj vzbúrenci, podľa ktorých armáda útočí na postavenie separatistov pri meste Horlivka. Kyjev podobné informácie popiera s tým, že „vojaci prejavujú statočnosť a vytrvalosť a na útoky nepriateľa nezodpovedajú“.

„Deň pokoja“ vyhlásil minulý štvrtok ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstalci návrh privítali a zaviazali sa pokoj zbraní dodržiavať. Predchádzajúce zastavenie paľby, dohodnuté v Minsku začiatkom septembra, však bolo porušované prakticky každý deň.

Napriek novej dohode o prímerí pokračovali podľa ukrajinských i ruských médií v Donbase do poslednej chvíle pomerne masívne presuny vojsk. Podľa ukrajinskej agentúry Unian do Donecka dorazili v noci dve roty ruských vojakov a žoldnierov. Presun kolóny potvrdili aj povstalci s tým, že ide o „pravidelnú rotáciu“ vzbúreneckých vojakov v prvej palebnej línii.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas