Orbánovci chcú hnať deti na drogové testy

Vláda Viktora Orbána má do štvrť roka vypracovať návrh zákona, ktorý maďarských školákov vo veku od 12 do 18 rokov prinúti pravidelne sa podrobovať drogovým testom.

09.12.2014 07:31
debata (115)
,,Požadujeme povinné psychiatrické testy... Foto: FACEBOOK/HALLGATTASUK EL KOCSIS MÁTÉT
Orbán, Kocsis ,,Požadujeme povinné psychiatrické testy politikov a zverejnenie nálezov!” Skupina Umlčme Mátého Kocsisa na sociálnych sieťach zverejnila plagát s portrétmi iniciátora drogových testov pre deti a premiéra Viktora Orbána (vpravo).

Rozhodla o tom v pondelok parlamentná frakcia Orbánovho Fideszu, ktorá nečakane podporila iniciatívu komunikačného riaditeľa vládnej strany a starostu jedného z peštianskych obvodov Mátého Kocsisa.

Kocsisovi teraz hrozí, že ho zaplavia vzorky moču. Opoziční mládežnícki aktivisti mu už včera na vrátnici jeho úradu nechali nádobky s testovacím materiálom. K výzve na „celonárodné odovzdanie moču“ sa na sociálnych sieťach pridávajú ďalší recesisti.

Kocsis (33) je napriek svojmu nízkemu veku už dlho známy ako ultrakonzervatívny politik. Pred časom viedol križiacku výpravu proti bezdomovcom; jeho praktiky tvrdého postihu tulákov Orbán neskôr rozšíril na celú krajinu. Len pred pár mesiacmi, napriek varovaniu ombudsmana, že koná protiústavne, vykázal zo svojho obvodu nadáciu, ktorá popri protidrogovej prevencii vymieňala narkomanom použité ihly za nové.

Koncom minulého týždňa Kocsis šokoval znova svojou poznámkou na sociálnej sieti. „Podľa mňa by stálo za to zaviesť systematickú drogovú kontrolu pre najohrozenejších, ľudí na rozhodovacích postoch a mienkotvorcov. Každoročný povinný drogový test by sa mohol vzťahovať na 12– až 18-ročných, na volených politikov a novinárov,“ napísal.

Vyvolal tým spŕšku posmechu, žartovná nálada však kritikov prešla, keď sa frakcia Fideszu „drvivou väčšinou“, ako oznámil jej predseda Antal Rogán, postavila za Kocsisov návrh. Pravda, súhlas podľa Rogána nebol bezvýhradný. Informáciu o výsledku testu budú môcť napríklad dostať iba rodičia detí. A to, či nariadenie povinných testov politikom a novinárom nie je v rozpore s ústavou, má ešte preveriť ministerstvo spravodlivosti.

Opozícia návrh Fideszu rozhodne odmieta ako bezdôvodný zásah do súkromia občanov, ponižovanie detí a odvádzanie pozornosti od skutočných problémov, ktorými je korupcia a zbedačovanie obyvateľstva. „Je to vskutku orwellovská predstava,“ cituje denník Népszava opozičného liberálneho poslanca, niekdajšieho ministra školstva Gábora Fodora. „Taký návrh by mohli podať v Severnej Kórei, a nie v civilizovanej krajine patriacej k západnému hodnotovému systému,“ dodal.

Aj nezávislí experti upozorňujú, že návrh je nezmyselný a v praxi neuskutočniteľný. Popredný toxikológ z budapeštianskej vojenskej nemocnice Gábor Zacher tvrdí, že Maďarsko jednoducho nemá dostatok špecializovaných pracovísk na to, aby sa ročne vyhodnotilo trištvrte milióna dôkladných testov.

„Laboratóriá by plávali v moči,“ povedal pre televíziu ATV. „Pri ich dnešných kapacitách by analýza všetkých vzoriek trvala deväťdesiat rokov,“ dodal. Zacher odhaduje, že vykonanie testov po zriadení desiatok nových laboratórií by stálo takmer 50 miliárd forintov (163 miliónov eur). Suma určená na drogovú prevenciu sa pritom v budúcoročnom rozpočte scvrkla na 100 miliónov forintov (326-tisíc eur).

Toxikológ tiež poukázal na to, že v Maďarsku je narkománia oveľa menej kritický problém ako napríklad alkoholizmus. „Kým od drog je závislých 20-tisíc ľudí, od alkoholu až 800-tisíc. Pre požívanie narkotík vlani zomreli dve desiatky ľudí, kým počet úmrtí súvisiacich s alkoholizmom ročne dosahuje takmer 30-tisíc,“ povedal Zacher pre ATV.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #drogy #drogová závislosť