Únia chce kontrolu nad klimatickými záväzkami

Európska únia chce vytvoriť dohľad nad dodržiavaním klimatických záväzkov jednotlivých krajín, ktorý by zároveň mohol prinútiť štáty k rešpektovaniu termínov stanovených pre obmedzenie emisií skleníkových plynov.

09.12.2014 10:34
debata

Brusel prišiel s touto požiadavkou na začiatku druhého týždňa klimatickej konferencie v peruánskej Lime, kde sa pripravujú základy novej dohody o ochrane klímy na budúci rok. Najväčší svetoví znečisťovatelia ovzdušia Čína a Spojené štáty ale snahu EÚ nepodporili, uviedla agentúra Reuters.

„Mal by existovať proces hodnotenia. To je absolútne nevyhnutné,“ vyhlásil v Lime španielsky eurokomisár pre energetiku a ochranu klímy Miguel Arias Cane. EÚ sa v októbri zaviazala na obmedzenie emisií CO2 k roku 2030 o 40 percent v porovnaní s hodnotami z roku 1990.

OSN stanovila neformálny a nevynútiteľný dátum dokedy majú aj zvyšné štáty predložiť svoje záväzky – na 31. marec budúceho roka. Dohodu nahradzujúcu súčasný málo funkčný Kjótsky protokol by následne mali vlády takmer dvoch stoviek krajín sveta schváliť budúci december v Paríži.

Proti európskej požiadavke sa v Lime postavila Čína, tá dala najavo neochotu dovoliť ďalším krajinám kontrolovať jej politiku. Peking žiada, aby sa na peruánskej konferencii neprijala ani zmienka o možných kontrolách dodržiavania termínov a záväzkov.

Spojené štáty sa postavili medzi obe strany, keď otázku kontroly označili za „nie kľúčovú“ a nehodlajú sa usilovať o jej zaradenie medzi výsledky limského rokovania.

Obe krajiny, ktoré nie sú signatármi Kjótskeho protokolu, pritom sľúbili podieľať sa na novej dohode pre Paríž, zatiaľ čo Washington plánuje znížiť vypúšťanie škodlivín do roku 2025 o 26 až 28 percent oproti roku 2005 a do roku 2020 o 17 percent. Peking prisľúbil, že emisie v Číne začnú klesať najneskôr okolo roku 2030.

Zástupcovia Washingtonu podľa AP v Lime trvali na tom, že USA sú na ceste k splneniu cieľov pre zníženie emisií, hoci vlani mierne stúpli kvôli „mimoriadne chladnej zime“, argumentoval americký zástupca Rick Duke. Podľa neho majú budúci rok emisie opäť poklesnúť. Oproti roku 2005 boli zatiaľ obmedzené o zhruba desať percent, uviedol Duke.

Napríklad nemecký minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Gerd Müller ale ciele USA a Číny kritizoval ako úplne nedostatočné, čo je podľa agentúry DPA v protiklade s doterajším postojom spolkovej vlády. „To, čo oznámil Obama, nepokladám za ambiciózne,“ podotkol Müller v peruánskej metropole k cieľom, ktoré vytýčil americký prezident Barack Obama.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #USA #Peru #klimatické zmeny #lima #skleníkové plyny