Orbán hrozí prepustením šéfke daňovej správy

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval riaditeľku daňovej správy Ildikó Vidaovú, aby podala trestné oznámenie na amerického chargé d'affaires v Budapešti Andreho Goodfrienda za údajné ohováranie, inak ju vraj prepustí.

09.12.2014 16:34
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (19)

Vidaová podľa miestnej agentúry MTI vyhlásila, že v tejto súvislosti plánuje „podniknúť nevyhnutné opatrenia“. Spojené štáty zakázali na začiatku novembra Vidaovej a piatim ďalším vysoko postaveným vládnym úradníkom pre podozrenie z korupcie vstup do krajiny.

Washington zverejnil postih nemenovaných maďarských predstaviteľov zapletených do údajnej korupcie už v októbri. Neuviedol však konkrétne mená. Vidaová ale v novembri ako prvá vízum do USA nedostala. Obvinenia z údajnej korupcie aj výzvy opozície a tisícov demonštrantov na odstúpenie odmietla.

Orbán v pondelok zároveň vyzval diplomata Goodfrienda, aby sa „neskrýval za diplomatickú imunitu“. Ak by sa jeho obvinenia potvrdili pred súdom, poputuje vraj Vidaová priamo za mreže. Ak by však súd zistil, že Goodfriend podnikol falošné obvinenia, bude to mať podľa Orbána „vážne následky“.

Zákaz vstupu úradníkov do USA ešte viac skomplikoval zložité vzťahy Budapešti s Washingtonom a Európskou úniou. Kritizujú rastúce autoritárstvo Orbánovej vlády i jej postoje k ukrajinskej krí­ze.

Americký prezident Barack Obama v septembri označil Maďarsko za krajinu, kde je občianska spoločnosť ohrozená. Podľa Goodfrienda predstavuje zákaz udelenia víz výstrahu Budapešti, aby prehodnotila politiku ohrozujúcu demokratické hodnoty.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Maďarsko #USA #Viktor Orbán #diplomacia #Ildikó Vidová