Ukrajincom premiér Jaceňuk "daroval" plánovanú drahotu

Platby obyvateľstva za plyn a elektrinu pôjdu hore, informoval v utorok na rokovaní kabinetu premiér Arsenij Jaceňuk. Zároveň potvrdil, že v platnosti ostávajú doterajšie výhody a dotácie pre sociálne slabšie vrstvy.

10.12.2014 10:07
Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuj počas tlačovej konferencie v Kyjeve.
debata (105)

„Sme povinní platiť reálnu trhovú cenu za energiu. V opačnom prípade deficit koncernu Naftogaz, ktorý je vyšší ako v prípade štátneho rozpočtu, bude večný,“ cituje z vyjadrenia premiéra agentúra UNIAN. Zatiaľ čo v prvom prípade ide o sumu 110 miliárd hrivien (viac ako 5,67 miliardy eur) v druhom je to „iba“ 68 miliárd (asi 3,5 miliardy eur). Premiér Jaceňuk však zatiaľ nespomenul konkrétny termín zdražovania či jeho možné jednotlivé etapy.

Rusko obnovilo dodávky

V rovnaký deň ako prišlo vyjadrenie Jaceňuka, obnovilo Rusko dodávky zemného plynu pre Ukrajinu. Potvrdil to monopolný prepravca Ukrtransgaz. Stalo sa tak po tom, čo Kyjev vopred zaplatil za odber 378 miliónov dolárov. Rusko zastavilo export na Ukrajinu pred pol rokom, keď sa Moskva a Kyjev nedohodli na cene paliva. Napokon obe strany súhlasili s dočasnou dohodou na novú cenu počas zimných mesiacov.

„Objem dodávok je zhruba 43,5 milióna kubických metrov denne,“ uviedol hovorca spoločnosti Ukrtransgaz Maxim Beljavský, citovaný agentúrou Reuters. V decembri by Naftogaz mal odobrať miliardu kubíkov plynu.

Dovážať sa bude aj elektrina. Podľa pondelkovej informácie ukrajinského ministerstva energetiky kabinet už povolil jej dovoz z Ruska štátnej energetickej spoločnosti Ukrinterenergo. Podľa šéfa rezortu energetiky Volodymyra Demčišina, citovaného portálom Financie, krajine chýba viac ako desať percent potrebnej elektriny. Kyjev to zdôvodňuje hlavne konfliktom na východe štátu, ktorý sa vyhrotil hlavne v apríli, keď Kyjev začal tzv. antiteroristickú operáciu v časti Donbasu.

Napriek tomu dodnes väčšinu baní kontrolujú povstalci. A tak okrem spomínaného priameho importu elektriny z Ruska začal Kyjev z rovnakého zdroja opäť dovážať aj uhlie potrebné na jej výrobu. Dodávky uhlia, aj keď v menšom množstve, smerujú aj z Poľska. Ide ale o uhlie, ktoré je určené drobným spotrebiteľom, pretože kvalitou nezodpovedá potrebám pri výrobe elektriny. Až 40 percent jej výroby zabezpečuje na Ukrajine práve uhlie. Pritom jeho ťažba poklesla od januára tohto roka o 19,1 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2013. V novembri to bolo napríklad dokonca o 43,7%.

V Chersonskej oblasti pracujú v noci

Nový ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčišin požiadal domáce priemyselné firmy a spotrebiteľov, aby šetrili elektrinou. Silný mráz totiž spôsobil prudký pokles zásob plynu a uhlia a zvýšil pravdepodobnosť výpadkov dodávok elektriny. Informovala o tom agentúra Reuters. Demčišin chce, aby sa večerná spotreba elektriny obmedzila o 15 %.

„Prosím vás, berte to vážne. Očakávame zníženie spotreby elektriny už dnes. Ak uvidíme obmedzenie spotreby, sľubujem, že požiadam regulačný úrad, aby prestal zastavovať dodávky,“ uviedol Demčišin. Ako povedal v nedeľu pre televíziu 1+1 „rozhovory o ďalších dodávkach elektriny sú vo finálnom štádiu“. Ide konkrétne o objem približne 1 500 megawattov.

Na výzvu ministra ušetriť čo najviac energie reagoval medzi prvými gubernátor Chersonskej oblasti Andrej Putilov. V liste požiadal miestne podniky aby znížili spotrebu elektriny cez deň a ak je to možné, tak aby pracovali v nočných hodinách. Cieľom je snaha zabrániť priveľkému obmedzovaniu maloodberateľov.

Tvrdé sporenie ako štátna politika

„Kvôli ťažkostiam s dodávkou palív urobila vláda z tvrdých úsporných opatrení štátnu politiku. Havarijné prerušovanie dodávok elektriny je dnes na Ukrajine už normou. A to vo všetkých sférach,“ napísal na jednej zo sociálnych sietí Viktor Medvedčuk, šéf opozičného hnutia Ukrajinská voľba v reakcii na Jaceňukom pod stromček „darovaný“ plán zdražovania.

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Až tri návrhy zákona o faktickom zrušení ukrajinskej neutrality má tento týždeň prerokovať parlament. Podľa prezidenta Porošenka ide o neodkladný krok. Návrhy upravujú zákon tak, že z textu vypúšťajú slovo „neutralita“. Náhradou má byť formulácia o tom, že cieľom Ukrajiny je členstvo v NATO a podiel na budovaní a rozvoji systému európskej kolektívnej bezpečnosti. Nová verzia má zároveň vylúčiť účasť Ukrajiny v organizáciách, ktoré by bránili politickej a hospodárskej integrácii krajiny s EÚ. Približovanie Kyjeva k aliancii kritizuje hlavne Moskva, ale aj Nemecko a ďalšie členské krajiny NATO.
  • V utorok ráno začalo platiť na východe Ukrajiny nové jednodňové prímerie. Obe strany počas dňa potvrdili, že protivník dodržuje zastavenie paľby. Napriek tomu neskôr Kyjev informoval o najmenej dvoch porušeniach prímeria zo strany povstalcov. V rovnakom duchu sa popoludní na adresu vládnych jednotiek vyjadrili aj odporcovia vlády v Kyjeve.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Rusko #plyn #platby #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina