Američania potvrdili tajné väznice CIA v Poľsku

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) prevádzkovala v Poľsku tajné väznice, v ktorých zadržiavala ľudí podozrivých z terorizmu.

10.12.2014 14:20
debata (72)

Vo svojej dlho očakávanej správe to v utorok definitívne potvrdili vyšetrovatelia z výboru amerického Senátu na kontrolu tajných služieb. Správy o amerických tajných väzniciach v zahraničí sa objavili už pred niekoľkými rokmi, doteraz ich však ani Washington ani Varšava nepotvrdili. Poľská vláda sa nateraz k zisteniam odmietla vyjadriť.

Senátny výbor vo svojej správe uvádza, že Poliaci sa pred 11 rokmi vyhrážali zastavením prijímania militantov z teroristickej siete al-Kajdá. Ako sa píše v dokumente Senátu, Varšava napokon prijala „flexibilnejší postoj“ po tom, ako jej CIA prisľúbila vyplatenie „veľkej sumy peňazí“.

V správe sa síce vyslovene neuvádza Poľsko ako miesto amerických tajných väzníc, podľa agentúry Reuters je však zrejmé, že ide práve o túto krajinu. Svedčia o tom údajne nepriame indície ako napríklad odvolanie sa na dokumenty Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý odsúdil „čierne zariadenie“ CIA v Poľsku.

Správa tiež uvádza výpovede svedkov, ktorí mali o tajných väzniciach v Poľsku vedieť. Zistenia zatiaľ okrem poľskej vlády odmietla komentovať aj kancelária Leszeka Millera, ktorý bol v tom čase poľským premiérom.

Podľa rozhodnutia ESĽP medzi rokmi 2002 až 2003 prevádzkovala CIA tajnú väznicu neďaleko poľskej dedinky Stare Kiejkuty na severovýchode krajiny. Američania tam údajne na zadržaných ľuďoch podozrivých z terorizmu používali aj techniky, ktoré ľudskoprávne organizácie považujú za mučenie.

OSN žiada vyšetriť politikov zodpovedných za mučenie

Osobitný spravodajca Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva a boj proti terorizmu Ben Emmerson chce nariadiť vyšetrovanie ľudí, ktorí sú zodpovední za mučenie praktizované v tajných amerických väzniciach.

Emmerson tým reagoval na zistenia výboru pre kontrolu spravodajských služieb v americkom Senáte. Ten vo svojej utorkovej správe popísal rozsiahle prípady mučenia v tajných zariadeniach, ktoré prevádzkovala Ústredná spravodajská služba (CIA).

„Pokiaľ ide o medzinárodné právo, USA sú z legálneho hľadiska povinné vyvodiť voči zodpovedným spravodlivosť,“ uviedol Emmerson v oficiálnom stanovisku. Americký generálny prokurátor má podľa neho „legálnu povinnosť“ vzniesť obvinenia voči ľuďom, ktorí mali kontroverzné praktiky nariadiť.

Utorková správa je výsledkom päťročného vyšetrovania. Spomínajú sa v nej prípady rozsiahleho mučenia, ku ktorým dochádzalo v tajných zariadeniach CIA v prípade ľudí zadržaných pre podozrenia z terorizmu. Zistenia vyšetrovateľov už odsúdil aj americký prezident Barack Obama a prisľúbil, že podobné praktiky sa už nebudú opakovať.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #CIA