Palestínsky minister zomrel po strete s izraelskými vojakmi

Člen palestínskej vlády zomrel po zásahu izraelských vojakov proti demonštrácii na Západnom brehu Jordánu. Agentúra Reuters uviedla, že minister bez kresla Zijád abú Ajn zomrel pri prevoze do nemocnice.

10.12.2014 14:43
debata (11)

Zúčastnil sa na proteste v dedine Turmus Ajja pri Ramalláhu. Na mieste bolo niekoľko desiatok ľudí a Izraelčania sa ich snažili rozohnať slzotvorným plynom. Proti niektorým ale použili údajne aj pažby svojich zbraní. Izraelská armáda incident vyšetruje.

Podľa svedkov išiel abú Ajn na čele skupiny niekoľkých desiatok Palestínčanov a ako prvý sa dostal do stretu s vojakom. Upadol do bezvedomia a sociálnymi sieťami prebehla fotografia, na ktorej bledý minister leží na zemi s rukou na hrudi. Abú Ajn mal 55 rokov a pre objasnenie príčiny smrti bude vykonaná pitva.

Do jeho agendy patrili otázky týkajúce sa židovských osád na Západnom brehu Jordánu a tiež betónová bariéra, tú už Izrael okolo Západného brehu postavil. Predtým bol abú Ajn námestníkom ministra pre väzenské záležitosti.

Protest sa konal blízkosti židovskej osady Šilo, kde v noci vypukli nepokoje. Osadníci obvinili Palestínčanov z krádeže kobyly. Palestínčania naopak tvrdili, že osadníci na palestínskych motoristov útočia kameňmi a ničia olivovníky. Vojaci prišli obe strany upokojiť.

Účastníci pochodu vraj chceli v blízkosti Šila vysádzať olivovníky na protest proti nelegálnej osade, ktorá vznikla pri Turmus Ajji.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás abú Ajnovu smrť označil za „neprijateľný barbarský čin, o ktorom nemožno mlčať“. Vyhlásil trojdňový národný smútok a sľúbil, že po vyšetrení incidentu zaujme patričné opatrenia. Zástupca nemocnice v Ramalláhu oznámil, že abú Ajn „zomrel po údere do trupu hrdinskou smrťou“.

Radikálny Hamas ohlásil, že ľutuje abú Ajnovu smrť, a vyzval Palestínčanov, aby vypovedali akúkoľvek spoluprácu s Izraelom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína