Osobnosťou roka časopisu Time sú ľudia bojujúci proti ebole

Redakcia amerického časopisu Time vyhlásila za osobnosť roka lekárov, zdravotníkov a ďalších ľudí bojujúci proti ebole.

10.12.2014 15:38
debata (2)
Osobnosťou roka sú podľa časopisu Time ľudia,... Foto: Reuters, HANDOUT
Time, ebola Osobnosťou roka sú podľa časopisu Time ľudia, ktorí bojujú proti ebole.

Titul v tradičnej ankete si podľa magazínu zaslúžili tým, ako riskujú svoje zdravie a životy, aby zabránili šíreniu tejto zhubnej choroby. Medzi ďalšími osobnosťami sa umiestnili ľudia protestujúci v americkom Fergusone či ruský prezident Vladimir Putin. V minulom roku získal titul pápež František.

„Riskovali a vytrvali, obetovali sa a zachraňovali. Opýtajte sa, čo ich motivovalo, a niektorí budú hovoriť o Bohu, iní o svojej krajine, ďalší o inštinkte, ktorý im velí bežať smerom k ohňu a nie preč,“ uviedla v zdôvodnení tohtoročnej voľby šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbsová.

Epidémia zákernej krvácavej horúčky si doteraz v západnej Afrike vyžiadala 6 331 obetí a celkovo sa nakazilo zhruba 17 800 ľudí. Množstvo z nich tvoria práve lekári, zdravotnícky personál, misionári a ďalší dobrovoľníci, ktorí sa hlavne v Libérii, Guinei a Sierra Leone snažia prispieť k tomu, aby sa epidémia nešírila a čo najviac pacientov sa podarilo uzdraviť.

Osobnosťou roka sa zvyčajne stáva človek, ktorý v uplynulom roku najviac ovládol spravodajstvo a verejný život. Druhé miesto tento rok podľa časopisu Time patrí ľuďom protestujúcim v americkom Fergusone proti prílišnému používaniu násilia zo strany americkej polície.

Tretiu priečku získal ruský prezident Putin, ktorý sa do pozornosti sveta dostal obzvlášť kvôli ruskej anexii Krymu a následnému konfliktu Moskvou podporovaných povstalcov s ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny. Šéf Kremľa pred mesiacom uspel aj v ďalšom prestížnom rebríčku významného časopisu. Forbes ho v novembri vyhlásil najmocnejšiu osobností sveta za tento rok.

Medzi ďalšími finalistami ankety časopisu Time boli prezident irackého Kurdistanu Masuda Barzání a zakladateľ najväčšej čínskej internetovej spoločnosti Alibaba a zároveň najbohatší Číňan Jack Ma.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Time #ebola