Svet kritizuje vypočúvacie metódy CIA, exšéfovia ju bránia

Zo sveta sa v stredu ozvala kritika na brutálne vypočúvacie metódy, ktoré podľa správy vyšetrovacieho výboru amerického Senátu používala americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v rámci boja proti terorizmu.

10.12.2014 21:44
debata (36)

Podľa Nemecka došlo k vážnemu porušeniu demokratických hodnôt. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva uviedol, že tí, ktorí sa dopustil mučenia, by nemali zostať bez trestu. Niektorí bývalí šéfovia CIA ale označili senátny dokument za jednostranný a chybný.

„Vo všetkých krajinách je páchateľ vraždy stíhaný a uväznený. Ak niekto niekoho znásilní alebo vykoná lúpež, je stíhaný a uväznený. Ak si niekto objedná, povolí alebo sa dopustí mučenia, ktoré je vážnym medzinárodným zločinom, nie je možné, aby zostal nepotrestaný,“ uviedol vo vyhlásení vysoký komisár OSN Zaid Husajn.

Medzi prvými sa k správe vyjadril nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, podľa ktorého sa „takéto vážne porušenie demokratických a liberálnych hodnôt nesmie opakovať“. Nový afganský prezident Ašraf Ghaní vyhlásil, že niektorí agenti CIA „porušili všetky prijaté normy ľudských práv“. Zároveň požiadal o informácie, koľko Afgancov bolo americkou rozviedkou mučených.

Bývalí šéfovia CIA správu spochybňujú

Bývalí šéfovia CIA ale svoju prácu bránia a senátnu správu spochybňujú. Nepáči sa im najmä tvrdenie, že výsluchy sprevádzané mučením nepriniesli hodnotné spravodajské informácie.

„Výbor nám odovzdal jednostrannú štúdiu poznamenanú faktickými a interpretačnými chybami, najmä mizerne spracovaný a fanatický útok proti agentúre, ktorá urobila najviac pre to, aby ochránila Ameriku po útokoch z 11. septembra,“ píše sa v článku, ktorý zverejnil denník Wall Street journal a ktorý podpísali bývalí riaditelia CIA George Tenet, Porter Goss a Michael Hayden a tiež traja ich niekdajší námestníci.

V správe sa napríklad píše, že mučenie, ktorého sa CIA dopúšťala, nijako nepomohlo k dolapeniu najhľadanejšieho muža sveta Usámu bin Ládina. To bývalí šéfovia CIA odmietajú. Metódy agentov vraj viedli aj k dolapeniu ďalších vysoko postavených činiteľov teroristickej siete al-Kajdá, na získanie cenných informácií o organizácii a k záchrane tisícov ľudských životov. Vraj sa tak podarilo zmariť plány al-Kajdá, vrátane plánovaného atentátu na západné pobrežie USA, ktorý sa mal podobať útokom z 11. septembra 2001.

Zo senátneho dokumentu taktiež vyplynulo, že CIA zaplatila Poľsku značnú sumu peňazí, aby prijala ďalších väzňov do tajnej väznice na poľskom území. V texte sú síce názvy krajín začiernené, z kontextu je však podľa Reuters aj poľských médií zrejmé, že jej významná časť je venovaná väznici na poľskom území.

Poľskí predstaviteľa vraj súhlasili s jej umiestnením v záujme udržania dobrých vzťahov s Washingtonom. Pre obavy z nelegálnych praktík však v roku 2003 Poliaci odmietli prijímať ďalších väzňov. Všetko zmenila až intervencia amerického veľvyslanca na poľské vedenie a suma v hodnote „miliónov dolárov“.

Existenciu väznice ako vôbec prvý poľský politik pripustil niekdajší prezident Aleksander Kwasniewski. Uviedol, že Poľsko vtedy ponúklo USA miesto pre tajnú väznicu, mučenie ale neodsúhlasili.

K správe vyšetrovacieho výboru amerického Senátu sa vyjadrila aj francúzska politička a šéfka krajne pravicovej strany Národný front (NF) Marine Le Penová. Vyhlásila, že mučenie považuje v niektorých prípadoch za užitočné, a preto správanie rozviedky neodsudzuje.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA