Koho potrestajú za brutálne praktiky CIA?

Nemohli spať, topili sa, mrzli, kŕmili ich cez konečník. Správa o praktikách, ktoré americká CIA používala na teroristoch po 11. septembri 2001, je plná brutálnych detailov.

11.12.2014 09:02
Aleksander Kwasniewski Foto: ,
Poľský exprezident Aleksander Kwasniewski (vľavo) po rokoch popierania potvrdil, že Varšava spolupracovala so CIA na tajnom programe, ktorý sa týkal zadržiavania a vypočúvania teroristov. Na sníme vpravo expremiér Leszek Miller.
debata (40)

V dokumente sa dokonca píše, že v jednom prípade mučenie zobralo samotných pracovníkov tajných služieb tak, že im až vyhŕkli slzy. Došlo tiež k tomu, že Američania omylom brutálne vypočúvali vlastného informátora. Správu v utorok zverejnili demokrati vo výbore Senátu pre tajné služby. Celý dokument má šesťtisíc strán.

Na verejnosť sa však dostal len 525-stranový súhrn. Mnohé detaily sú v ňom začiernené, napríklad mená pracovníkov, ktorí využívali tvrdé techniky na teroristov aj krajiny, kde boli tajné väznice so zadržiavanými.

Prečítajte si aj postreh Radovana Geista Špinavé tajomstvá.

V stredu však bývalý poľský exprezident Aleksander Kwasniewski potvrdil, že Varšava so CIA spolupracovala. Bývalá hlava štátu roky tvrdila opak. Kwasniewski vyhlásil, že Poľsko nikdy nepovolilo na svojej pôde mučenie. Tajné väzenie podľa Kwasniewského Varšava uzavrela. Zariadenie CIA v Poľsku pravdepodobne fungovalo od decembra 2002 po väčšinu roku 2003.

Hoci správa spomína viaceré brutálne praktiky a tvrdí, že ich použitie ani nebolo efektívne, z právneho hľadiska pravdepodobne nebude mať vplyv. Využitie tvrdých techník odobrili právnici vlády Georgea Busha. Jeho nástupca Barack Obama program CIA hneď po nástupe do prezidentského úradu zastavil. Ministerstvo spravodlivosti však nenašlo dôvody na to, aby niekoho stíhalo.

Spojené štáty sú z hľadiska medzinárodného práva viazané Dohovorom OSN proti mučeniu. "Jednotlivci zodpovední za kriminálne činu sa musia zodpovedať pred spravodlivosťou a musia čeliť trestu podľa závažnosti ich zločinov,“ povedal v súvislosti so správou Ben Emmerson, špeciálny spravodajca OSN pre ľudské práva a boj s terorizmom. "Fakt, že praktiky odhalené v dokumente boli odobrené na najvyšších miestach, v žiadnom prípade nezbavuje vládu USA zodpovednosti,“ uviedol Emmerson podľa agentúry AP.

"Najdôležitejšie na celej správe o týchto hrozných činoch je to, že boli zverejnené, hoci po dlhom čase. A tiež, že publikovanie dokumentu bude s najväčšou pravdepodobnosťou dôvodom na to, aby podobné techniky už nikdy neboli použité,“ komentoval pre Pravdu správu profesor medzinárodného práva Hurst Hannum z Tuftsovej univerzity v USA. "Nič to však nemení na fakte, že USA dobrovoľne a systematicky používali mučenie v mene národnej bezpečnosti,“ tvrdí Hannum.

"Amerika je členom Dohovoru OSN proti mučeniu, a tým sa zaviazala, že vyšetrí a potrestá tých, čo sa ho na jej území dopustili,“ pripomína expert na medzinárodné právo Paul Arnell z Univerzity Roberta Gordona v škótskom Aberdeene. "Zdá sa, že zverejnená správa je pomerne jasným dôkazom, že niektorí Američania mučili,“ uviedol pre Pravdu odborník.

Správa má však kritikov zo strany republikánov a bráni sa aj CIA. Podľa nich je dokument neobjektívny a v mnohých prípadoch vytrhnutý z kontextu. Demokrati, ktorí správu spracovali, sa opierali len o záznamy a nehovorili s nikým, kto sa priamo podieľal na vedení tajného programu.

Aj keby mučenie fungovalo, je zakázané

"Mučenie ponižuje nielen tých, čo sú mu vystavení, ale aj tých, čo sa ho dopúšťajú,“ uviedol pre Pravdu Marco Sassòli v súvislosti so správou o praktikách CIA. Expert na ľudské práva je riaditeľom Katedry medzinárodného práva a medzinárodných organizácii na Ženevskej univerzite.

Čo by z hľadiska medzinárodného práva malo nasledovať po zisteniach o tom, čo so zadržanými teroristami a podozrivými robila americká tajná služba?

Na základe Dohovoru OSN proti mučeniu, sú USA povinné stíhať ľudí, ktorí sú podozriví z mučenia. Zverejnená správa ukazuje, že počas vlády prezidenta Georgea Busha dochádzalo k mučeniu. Barack Obama tieto praktiky zastavil.

Bude mať teda správa vplyv na ďalšie kroky USA?

Súčasná diskusia o zverejnenej správe ukazuje, že nemalá časť americkej spoločnosti verí, že boj proti terorizmu ospravedlňuje mučenie. Alebo, že techniky ako simulované topenie nie sú mučenie. Druhý článok Dohovoru OSN proti mučeniu však zdôrazňuje: Žiadne výnimočné okolnosti, nech sú akéhokoľvek druhu buď vojnový stav, alebo hrozba vojny, vnútropolitická nestabilita alebo akákoľvek iná mimoriadna situácia, nemôže slúžiť na ospravedlnenie mučenia. Dá sa povedať, že zo správy vieme, že mučenie nepomohlo získať informácie, ktoré by viedli k prekazeniu teroristického ú­toku.

Ako sa dívate na zistenia dokumentu o praktikách CIA?

Aj keby mučenie fungovalo, aj tak je zakázané. Ponižuje nielen tých, čo sú mu vystavení, ale aj tých, čo sa ho dopúšťajú. Mučenie určite vyprovokuje viac hnevu proti Amerike. Posilní nepriateľov USA, namiesto toho, aby ich oslabilo.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #CIA #mučenie