Z aktivistov ignoranti? Kvôli transparentu poškodili 2 500-ročnú pamiatku

Skupina aktivistov Greenpeace bez povolenia vstúpila na archeologické nálezisko na peruánskej planine Nazca a poškodila vzácne obrovské obrazce.

11.12.2014 09:26
Peru, Greenpeace Foto: ,
Skupina aktivistov Greenpeace vstúpila na archeologické nálezisko bez povolenia. Vstup je nutný len s ochranou obuvou, aktivisti nerešpektovali žiadne pravidlá.
debata (3)

Peruánska vláda to označila za „atentát“ na peruánsku kultúru a žiada páchateľov chytiť a potrestať.

Vedenie medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace, ktorej ľudia na planine rozvinuli transparent s nápisom Nadišiel čas zmeny, budúcnosť je obnoviteľná, sa Peruáncom ospravedlnila. Organizácia uistila, že za 40 rokov svojho pôsobenia vždy rešpektovala všetky národy a ich kultúrne dedičstvo.

Skupina aktivistov Greenpeace vstúpila na...
Skupina aktivistov Greenpeace si spravila...
+3Kvôli tejto fotografii aktivisti z Greenpeace...

Planina Nazca, ktorá sa nachádza asi 400 kilometrov južne od Limy, je preslávená obrovskými líniami a obrazcami, ktoré predstavujú rastliny a zvieratá. Plne sú viditeľné len zo vzduchu, čo prispelo k vzniku fantastických teórií o ich vzniku v spojení s mimozemskou civilizáciou. Zhruba 800 čiar a 300 figurálnych obrazovcov vzniklo asi pred 2 500 rokmi.

Lokalita je na zozname svetového kultúrneho dedičstva, ktorý vypracovala Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Kvôli tejto fotografii aktivisti z Greenpeace... Foto: Reuters
Greenpeace, Peru Kvôli tejto fotografii aktivisti z Greenpeace nezvratne poškodili 2 500 rokov staré obrazce, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO.

Vstup do oblasti je prísne zakázaný vzhľadom na krehkosť pôdy okolo línií obrazcov. K prípadnému vstupu sa vyžaduje špeciálna obuv podobná snežniciam, skupina 12 až 15 aktivistov Greenpeace tam však vtrhla vo vysokých a športových topánkach. Podľa úradov poškodili miesto okolo obrazca jedného vtáka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #Peru #pamiatka #transparent