Na Donbase sa ďalej strieľa. Prosím, zastavte paľbu, vyzýva Porošenko

Napriek novému prímeriu došlo za posledných 24 hodín na Donbase k 22 ozbrojeným incidentom. Oznámilo to v Kyjeve velenie ukrajinskej armády. Doneck, ktorý bol v posledných mesiacoch hlavným ohniskom bojov medzi povstalcami a ukrajinskou armádou, však prežil pokojnú noc.

11.12.2014 10:21 , aktualizované: 16:28
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Na Donbase sa napriek prímeriu ďalej strieľa. Na snímke proruskí separatisti pôsobiaci v tejto oblasti.
debata (264)

Podľa správy ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany strieľali v noci povstalci na pozície ukrajinskej armády zo všetkých druhov zbraní. Hlavné útoky separatistov údajne smerovali na armádne obranné posty pri mestách Luhansk a Debalcev. Streľbu registrovali aj pri Mariupole na brehoch Azovského mora.

Donecká radnica ráno hlásila pokojnú noc, na rozdiel od minulých týždňov na toto miesto nedopadali žiadne delostrelecké granáty. V meste funguje verejná doprava a zásobovanie a v štyroch štvrtiach sa dokončuje oprava zničených plynovodov.

Nové prímerie vyhlásil Kyjev v utorok a separatisti sa k pokoju zbraniam pripojili. Zastavenie paľby sa v stredu predĺžilo a aj keď lokálne prestrelky neustali, bojová aktivita sa podľa predstaviteľov oboch bojujúcich strán citeľne znížila.

Porošenko: Prosím, zastavte paľbu

Austrálsky premiér Tony Abbott (vľaavo) a... Foto: Reuters
Petro Porošenko, Tony Abbott Austrálsky premiér Tony Abbott (vľaavo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko si podávajú ruky po ekumenickej omši v Melbourne.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok počas návštevy Austrálie vyslal do Moskvy naliehavú žiadosť o mier. „Zastavte, prosím, paľbu. Prepusťte, prosím, rukojemníkov. Stiahnite, prosím, svoje vojská z ukrajinského územia,“ vyhlásil Porošenko na spoločnej tlačovej konferencii s austrálskym premiérom Tonym Abbottom.

Ukrajinský prezident vyhlásil, že ak Moskva uzavrie rusko-ukrajinskú hranicu, cez ktorú podľa Kyjeva dostávajú povstalci zbrane a posily, konflikt na Donbase čoskoro ustane. „Sľubujem, že ak uzavriete hranicu, v priebehu dvoch, troch týždňov zavládne na Ukrajine mier a stabilita,“ povedal Porošenko.

Rusko opakovane popiera, že by na Ukrajinu posielalo pravidelné jednotky svojej armády. Pripúšťa však, že na Ukrajine po boku vzbúrencov bojujú ruskí dobrovoľníci, prípadne vojaci na dovolenke.

Povstalci údajne sťahujú ťažkú techniku

Východoukrajinskí povstalci začali údajne sťahovať ťažkú bojovú techniku z frontovej línie na juhu Doneckej oblasti. Ruskej agentúre Interfax to povedal povstalecký vodca Denis Pušilin. Z oblasti bojov sa podľa neho začali sťahovať delostrelecké jednotky vyzbrojené delami a kanónmi raže nad 100 milimetrov.

Pušilin, ktorý je podpredsedom parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky a zároveň delegátom povstalcov na minských rozhovoroch, oblasť sťahovania vojsk bližšie nespresnil. Hlavné postavenie na juhu Doneckej oblasti udržiavajú povstalci na pobreží Azovského mora, kde sa počas augustovej ofenzíve zastavili na dostrel od prístavu Mariupol.

Oddelenie vojsk a stiahnutie ťažkých zbraní predpokladal minský protokol, ktorý v rámci dohody o prímerí dojednali vzbúrenci a zástupcovia ukrajinskej armády začiatkom septembra. Pokoj zbraniam však žiadna zo strán fakticky nedodržiavala, na papieri zostal tiež záväzok oddelenia vojsk a z veľkej časti aj sľub o výmene zajatcov.

Južné Osetsko vraj sťahuje svojich dobrovoľníkov z ukrajinského bojiska

Šéf separatistického Južného Osetska vo štvrtok vyzval osetských dobrovoľníkov, aby opustili Donbas a vrátili sa domov. Prezident odpadlíckej gruzínskej provincie Leonid Tibilov podľa miestnej agentúry RES vyzval rodinných príslušníkov vojakov, ktorí sa zapojili do bojov na východnej Ukrajine, aby svojich blízkych o nutnosti návratu presvedčili.

Južné Osetsko je spolu s Abcházskom jediným „štát“, ktorý nezávislosť samozvaných ľudových republík v Donbase uznal. Podľa vzbúrencov bojuje v radoch separatistických oddielov nemálo obyvateľov ruského severného Kaukazu, najmä autonómneho Čečenska. Ako „dobrovoľníci“ údajne v Donbase operujú aj vojaci zo separatistických gruzínskych provincií Abcházska a Južného Osetska.

„Ako vrchný veliteľ som vám nevydal žiadne príkazy na odchod na juhovýchod Ukrajiny,“ citovala Tibilova agentúra RES. „Dobrovoľne ste zanechali pokojný život v mene spravodlivosti. Ako hlava štátu vás dnes pozývam, aby ste sa vrátili do vlasti,“ uviedol juhoosetský prezident.

Podľa východoukrajinskej povstaleckej agentúry Novorossija Tibilov nepochybne nekoná z vlastnej vôle, ale na pokyny z Moskvy, ktorá vzbúreneckú gruzínsku provinciu úplne ovláda. „Keď odvolali z Donbasu ruského vojenského veliteľa, rozhodli sa teraz zradcovia Nového Ruska uzavrieť aj prísun dobrovoľníkov,“ sťažuje sa agentúra na údajnú ústupčivosť Moskvy.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Petro Porošenko #zahraničná cesta