CIA: Bush o mučení na Guantáname vedel, dokonca ho schválil

Bývalý americký prezident George Bush mladší vedel o brutálnom a systematickom týraní väzňov na americkej základni Guantánamo a schválil ho, aj keď to teraz popiera. Napísal to britský denník The Times s odvolaním sa na hovorcu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

11.12.2014 12:37 , aktualizované: 20:56
George Bush Foto: ,
Americký exprezident George Bush pri predstavovaní svojej knihy. Podľa CIA o mučení väzňov vedel a schválil ho.
debata (68)

O tom, aká situácia vo väznici panuje, podľa britských novín vedeli okrem prezidenta aj ďalší činitelia Bieleho domu.

„Bol to prezidentský program, schválený, koordinovaný a riadený z Bieleho domu,“ povedal hovorca CIA. O mučení podľa neho vedel aj vtedajší viceprezident Dick Cheney, poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezza Riceová, minister spravodlivosti John Ashcrot a niekoľko ďalší osôb. Nie sú však medzi nimi vtedajší ministri obrany a zahraničných vecí Donald Rumsfeld a Colin Powell.

Republikáni správu Senátu spochybňujú

O kontroverzných metódach výsluchov CIA podal v utorok správu vyšetrovací výbor amerického Senátu. Podľa neho tajná služba mučením príslušníkov teroristickej siete Al-Kajdá prekročila právne hranice a výsluchové metódy boli oveľa horšie, ako sa vedelo. Vedenie Republikánskej strany však závery správy kritizovalo a svoju prácu bránia aj bývalí šéfovia americkej rozviedky, ktorí správu Senátu spochybňujú.

Prečítajte si aj postreh Radovana Geista Špinavé tajomstvá.

Podľa hovorcu CIA, na ktorého sa odvoláva denník The Times, bolo do programu výsluchov zasvätených zhruba desať kľúčových osôb v Bielom dome a na ministerstve spravodlivosti. CIA na tomto tvrdení trvá aj napriek tomu, že exprezident Bush popiera, že by o mučení vedel a že by ho schvaľoval.

CIA tvrdí, že existujú dôkazy o tom, že rozviedka od Bieleho domu a ministerstva spravodlivosti opakovane požadovala právny a politický súhlas s postupmi uplatňovanými v Guantáname a že takýto súhlas získala. „Prezident Bush sám vo svojom životopise píše, že o programe diskutoval s vtedajším šéfom CIA Georgeom Tenetom a techniky mučenia osobne schválil,“ povedal hovorca CIA britskému denníku.

Niektorí agenti išli nad rámec pravidiel výsluchov, priznal šéf CIA

Niektorí príslušníci americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) konali nad rámec vyšetrovacích pravidiel, čo je poľutovaniahodné. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry Reuters šéf CIA John Brennan v reakcii na kritiku brutálnych vypočúvacích metód, ktoré podľa správy vyšetrovacieho výboru amerického Senátu tajná služba používala voči ľuďom podozrivým z terorizmu.

CIA zároveň podľa Brennana prijala také opatrenia, aby sa prehnané metódy výsluchov zadržaných ľudí neopakovali.

Brennan ale tiež zdôraznil, že od zadržaných, ktorých Američania podrobili tvrdším výsluchovým technikám, úrady získali užitočné informácie. CIA podľa neho „urobila veľa vecí správne“ v čase, keď neexistovali v boji proti terorizmu jednoduché odpovede.

V závere správy senátneho výboru je pritom konštatovanie, že napriek mučeniu zajatcov počas vlády exprezidenta Georgea Busha mladšieho sa CIA nepodarilo zmariť všetky nasledujúce sprisahania.

Brennan vo štvrtok prehovoril na tlačovej konferencii, čo je podľa agentúry AP u šéfa CIA neobvyklé.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #mučenie #Guantánamo #al-Káida