USA: Nová laserová zbraň sa osvedčila, je schopná ostrého nasadenia

Americké námorníctvo v Perzskom zálive úspešne vyskúšalo novú laserovú zbraň (LaWS) schopnú likvidovať ciele, ktoré ohrozujú vojenské lode. Podľa šéfa vývoja námorných síl USA Matthewa Klundera štvormesačné testy na lodi USS Ponce predbehli všetky očakávania a systém je schopný ostrého nasadenia.

11.12.2014 16:48
LaWS, laserová zbraň Foto: ,
Americké námorníctvo úspešne ukončilo štvormesačné testy novej laserovej zbrane (LaWS) na lodi USS Ponce.
debata (298)

Klunder informoval, že táto laserová zbraň, ktorej vývoj stál 40 miliónov dolárov (vyše 32 miliónov eur), bola plne zapojená do palubných systémov USS Ponce koncom leta. Podľa neho je to vôbec prvýkrát, čo bol takýto energetický zbraňový systém „na niečom umiestnený“.

Nový zverejnený videozáznam použitia tohto 30 kilowattového laseru ukazuje okrem iného zneškodnenie vzdialených plavidiel či malého bezpilotného lietadla.

„Už to netestujeme. Je to funkčné. Laser je na lodi v Perzskom zálive,“ vyhlásil Klunder. „Nie je to niečo, čo by sme si schovávali pre nejakú zvláštnu príležitosť. Používa sa každý deň,“ dodal Klunder.

Cieľ: Lacno likvidovať drahé rakety

Pentagon tento laser zaraďuje do výzbroje v čase, keď sa obáva, že USA prichádzajú o technický náskok, ktorý im v uplynulých desaťročiach umožňoval rýchlo premôcť protivníkov. Mnohé krajiny vyvíjajú presné zbrane, rakety dlhého doletu a ďalšie systémy, aby prekonali doterajšiu nadvládu USA. Čína, Irán a ďalšie štáty už majú rakety schopné presne zasahovať námorné plavidlá, aby prinútili americké námorníctvo držať sa ďalej od ich brehov.

Americké námorníctvo je so štvormesačným... Foto: Reuters, US NAVY
laserová zbraň, USA Americké námorníctvo je so štvormesačným testovaním novej laserovej zbrane maximálne spokojné. Podľa jeho vyjadrenia schopnosti zbrane predbehli ich očakávania.

Americké námorníctvo v súčasnosti vyvíja ešte silnejšie lasery s výkonom 100 až 150 kilowattov, ktoré by dokázali lacno zlikvidovať drahé rakety. Podľa Klundera by sa takáto zbraň mohla na lodiach objaviť v roku 2017.

298 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #námorníctvo #laserová zbraň