Nemecko obnovilo vyšetrovanie atentátu na Oktoberfest 1980

Nemecké štátne zastupiteľstvo nariadilo obnoviť vyšetrovanie atentátu na pivné slávnosti Oktoberfest z roku 1980. Zomrelo vtedy 13 ľudí vrátane strojcu atentátu, 21-ročného neonacistu Gundolfa Köhlera. Doteraz ale nie je jasné, či mal komplica.

11.12.2014 16:50
debata

Zastupiteľstvo vo štvrtok oznámilo, že sa rozhodlo vyšetrovanie obnoviť po tom, čo sa objavil doteraz neznámy svedok. Vyšetrovaním bola poverená bavorská kriminálna polície, oznámil na tlačovej konferencii v Karlsruhe najvyšší štátny zástupca Harald Range.

Podľa nemeckých médií je novým svedkom žena, ktorá uviedla meno údajného Köhlerovho komplica.

Výbuch rúrkovej bomby, nastraženej v koši v blízkosti hlavného vchodu na pivné slávnosti, si pred 34 rokmi vyžiadal 13 mŕtvych a ďalšie viac ako dve stovky zranených. Oficiálne vyšetrovanie bolo ukončené po dvoch rokoch. Kriminalisti dospeli k záveru, že jediným páchateľom smrtiaceho útoku bol samotársky študent geológie Köhler, ktorý bol stúpencom extrémistického zoskupenia.

Napriek tomu sa od počiatku vyskytovali pochybnosti, či mladý študent geológie z mesta Donaueschingen konal sám. Podozrenie vzbudzovali najmä jeho väzby na neonacistickú scénu a údajne nezohľadnené výpovede svedkov, ktorí videli Köhlera pred výbuchom komunikovať s ďalšími mužmi. Pozostalí po obetiach aj aktivisti z radov zákonodarcov či právnikov sa preto opakovane pokúšali vyšetrovanie mníchovského atentátu znovu otvoriť.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Nemecko #bomba #neonacizmus #oktoberfest #svedok