Americký Kongres schválil sankcie proti Venezuele

Americká Snemovňa reprezentantov prijala v stredu návrh zákona, ktorým zavádza sankcie voči predstaviteľom venezuelského režimu. Dôvodom je predovšetkým údajné porušovanie ľudských práv počas potláčania tohtoročných protivládnych protestov, informovala vo štvrtok agentúra AP. Prezident Barack Obama zákon podpíše, oznámil Biely dom.

11.12.2014 20:50
debata (41)

Senát amerického Kongresu predlohu schválil už v pondelok, na jej platnosť chýba už len podpis prezidenta Baracka Obamu. „Má v pláne zákon podpísať,“ povedal vo štvrtok hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Opatrenie sa dotkne vysoko postavených osôb v štátnej správe, o konkrétnych menách však rozhodne až vláda. Postihnutí ľudia nebudú smieť cestovať do USA a americké úrady im zmrazia vklady na bankových účtoch. Už na konci júla americké ministerstvo zahraničia vydalo zákaz udeľovania víz 24 venezuelským predstaviteľom.

Washington viní niektorých vysoko postavených Venezuelčanov, že sa na začiatku roka podieľali na násilnom potlačení niekoľkomesačných protestov proti vláde socialistického prezidenta Nicolasa Madura. Počas demonštrácií prišlo o život viac ako 40 ľudí na oboch stranách. Tisíce protestujúcich polícia pozatýkala.

Maduro už tento týždeň „imperialistické“ sankcie odsúdil a obvinil USA z podpory protištátneho sprisahania. Americký senátor Robert Menendez, ktorý sankcie v Kongrese presadil, naopak vyzval ďalšie štáty sveta, aby sa k USA pridali.

Hrozba sankcií prichádza v čase, keď je venezuelská ekonomika oslabená klesajúcou cenou ropy na svetových trhoch a vysokou infláciou.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Barack Obama #ľudské práva #Venezuela #Kongres USA