Rusko si chce postaviť vlastné útočné vojenské lode

Rusko, ktoré kvôli ukrajinskej kríze zatiaľ nemôže počítať s prevzatím dvojice objednaných francúzskych výsadkových lodí triedy Mistral, si chce postaviť vlastné obdobné plavidlá. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ruského ministerstva obrany o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

11.12.2014 21:30
debata (83)

„Námorníctvo zaradilo výrobu vlastných ruských výsadkových a útočných lodí do dlhodobého programu výstavby plavidiel do roku 2050 a tieto plány ministerstvo obrany odsúhlasilo,“ citoval TASS svoj zdroj. „Dokument tieto lode predpokladá, vlastne veľa takých lodí.“

Ruské námorníctvo tvrdí, že univerzálne lode podobné francúzskym Mistralom potrebuje, pretože dokážu plniť oveľa viac bojových úloh než budované menšie ruské výsadkové plavidlá.

Prvú z týchto menších lodí, ktorá nesie meno Ivan Gren, mala armáda dostať tento rok, stavba má ale meškanie, preto bolo odovzdanie odsunuté na nadchádzajúci rok.

Kým plavidlá triedy Mistral majú dĺžku 200 metrov a výtlak vyše 21-tisíc ton, ruské lode triedy Ivan Gren sú dlhé 120 metrov a výtlak majú 6-tisíc ton.

Ruská armáda mala prvú z dvoch moderných výsadkových lodí od Francúzov prevziať už na konci októbra. Paríž ale odovzdanie plavidla kvôli kríze na Ukrajine odložil na neurčito a Moskve pohrozil, že lode nemusí dostať vôbec. Rusko tento rok na jar anektovalo Krym a Západ Moskvu obviňuje, že vojensky podporuje proruských separatistov na východnej Ukrajine.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #lode #ruská armáda #Mistral