Nemecko zachová solidárnu daň na rozvoj slabých regiónov

Nemecko nezruší takzvanú solidárnu daň, ktorej výťažok slúži na podporu rozvoja východných spolkových krajín. Jej príjmy sa ale po novom začnú využívať na podporu ekonomicky slabých regiónov v celom štáte.

11.12.2014 21:30
debata (2)

Vo štvrtok to na tlačovej konferencii oznámili kancelárka Angela Merkelová a brandenburský krajinský premiér Dietmar Woidke. Solidárna daň mala pôvodne byť iba dočasná a mala sa prestať vyberať po roku 2019.

„Príjmy zo solidárnej dane budú musieť zostať zachované. V tom je konsenzus,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní so zemskými premiérmi. Podľa nej ale treba vyriešiť technické otázky ohľadom rozdelenia výnosu z dane. Kancelárka predpokladá, že dohoda medzi centrálnou vládou a spolkovými krajinami by mala byť uzavretá do konca júna budúceho roka.

„Tento finančný príjem bude v Nemecku potrebný, aby sme mohli riešiť budúce problémy a aby sme mohli čeliť výzvam v oblasti vzdelávania, infraštruktúry, vedy a výskumu,“ povedal o dani Woidke. Otázka teraz podľa neho nie je, či bude daň zachovaná, ale v akej forme sa bude vyberať.

Nemecko zaviedlo daň solidarity s novými spolkovými krajinami v roku 1991, vtedy jej sadzba predstavovala 7,5 percenta. Od roku 1998 sa znížila na 5,5 percenta. Platia ju všetci zárobkovo činní ľudia žijúci v Nemecku, pre nízkopríjmové skupiny a pre rodiny s deťmi sa ale jej sadzba znižuje. Od svojho zavedenia do konca minulého roka daň podľa ministerstva financií vyniesla 240 miliárd eur.

Výťažok solidárnej dane pomohol v uplynulých rokoch k výraznému rozvoju infraštruktúry na území bývalej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky a k zlepšeniu životného prostredia. Zástupcovia západných spolkových krajín ale uvádzajú, že kvôli dlhodobej podpore východu boli staré spolkové krajiny zanedbávané. Žiadajú preto teraz podporu pre ekonomicky slabé regióny bez ohľadu na to, v ktorej časti Nemecka ležia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Nemecko #Angela Merkelová #NDR