Aj východná Európa sa zapojila do mučenia

Poľsko, Litva a Rumunsko pomáhali americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) v jej programe, ktorý viedol k mučeniu teroristov a podozrivých členov Al-Kajdá a Talibanu.

12.12.2014 08:59
CIA Foto: ,
Sídlo americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Langley v štáte Virgínia. Ilustračné foto.
debata (44)

Tri východoeurópske krajiny povolili na svojom území vytvorenie tajných väzníc. Za Poľsko to priznal exprezident Aleksander Kwasniewski. Litva od Washingtonu žiada, aby potvrdil či vyvrátil, že v tajnom zariadení niekoho mučili. Rumunsko na základe správy demokratov vo výbore Senátu zase identifikoval denník Washington Post.

Dokument zverejnili v utorok. Vyplýva z neho, že CIA používala techniky ako simulované topenie, nedostatok spánku či kúpanie v ľadovej vode. Za existenciu programu ním prešlo 119 ľudí. Jeden zomrel. Využívanie brutálnych vypočúvacích postupov USA zaviedli po útokoch z 11. septembra 2001. Tajné služby očakávali ďalší úder proti Amerike. Zverejnená správa tvrdí, že mučenie neviedlo k získaniu informácií, ktoré by viedli k zabráneniu nových útokov. CIA sa bráni, že konala podľa schválených postupov a zachránila ľudské životy.

Pre krajiny východnej Európy je však otázkou aj to, či so svojimi skúsenosťami s totalitnými režimami vôbec mali povoliť vytvorenie tajných väzníc. Hoci nemuseli vedieť o tom, aké techniky vypočúvania v týchto zariadeniach Američania uplatnili.

"Niektorí politickí lídri vo východnej Európe boli ochotní povoliť vytvorenie zariadení CIA na území svojich krajín. Verili, že ich tajná služba potrebuje, lebo bojujeme proti spoločnému nepriateľovi,“ povedal pre Pravdu odborník na medzinárodné vzťahy Mitchell Orenstein zo Severovýchodnej univerzity v Bostone. "Ďalší si zase mysleli, že podobné väznice či následné praktiky majú byť zakázané,“ uviedol spolupracovník Centra pre európske štúdie na prestížnej Harvardovej univerzite.

Podľa Orensteina je to podobné delenie, akého sú svedkom USA. "Nie som si však istý, či si niekto spytuje svedomie. Nevidel som nikoho, že by vystúpil a povedal, že sa mýlil. Zdá sa, že tí, čo boli v minulosti proti použitým praktikám, to teraz hlasne prezentujú. A tí, čo podporovali ich využitie, stále tvrdia, že to bolo správne, lebo proti Al-Kajdá je nevyhnutné bojovať všetkými možnými prostriedkami,“ vysvetlil expert.

V Poľsku existoval tajná väznica v rokoch 2002 až 2003. Mala byť v poľskom vojenskom priestore Stare Kiejkuty. Kwasniewski tvrdí, že v nej nikoho nemučili. Vie sa však, že vo väznici bol aj jeden zo strojcov 11. septembra Chálid Šajch Muhammad, ktorého podrobili simulovanému topeniu viac ako 180 ráz. Zariadenie zavreli, pretože viacerí predstavitelia vo Varšave mali problém s jeho existenciu. Podľa denníka Washington Post poľská tajná služba dostala 15 miliónov dolárov za spoluprácu.

Varšava už vytvorene zariadenia pre účel CIA roky vyšetruje. Dokonca obvinila bývalého šéfa tajnej služby Zbigniewa Siematowskeho, že to povolil. Poľsko však čelí aj žalobe väzňov. Európsky súd pre ľudské práva tento rok rozhodol, že majú nárok na odškodné. Varšava sa proti verdiktu odvolala. Vyšetrovanie existencie tajnej väznice sa uskutočnilo aj v Litve, ale bez jednoznačného záveru. Vilnius však po zverejnení správy bude žiadať ďalšie informácie od USA o aktivitách CIA.

"Nepredpokladám, že to povedie k nejakému úspechu,“ povedal pre pravdu Tomas Janeliunas z Inštitútu pre medzinárodné vzťahy a politológiu vo Vilniuse.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #CIA #al-Káida