Búrka v USA spôsobila výpadky prúdu a rušenie letov

Najmenej dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život na západe Spojených štátov v dôsledku búrky, ktorá je označovaná za najsilnejšiu v oblasti za posledných päť rokov.

12.12.2014 12:41 , aktualizované: 15:00
Kalifornia, búrka Foto: ,
Búrka v Kalifornii.
debata (2)

Na medzinárodnom letisku v San Franciscu bolo zrušených 240 letov, ochromená bola aj automobilová a mestská hromadná doprava. Asi 280 000 ľudí v regióne zostalo kvôli búrke bez prúdu, informovali agentúry DPA a Reuters, podľa ktorých možno problémy očakávať aj v piatok.

Búrka sprevádzaná mohutnou víchrom a lejakmi spôsobila záplavy a ochromila dopravu v štátoch Kalifornia, Oregon a Washington. V San Franciscu, ktoré patria k najhoršie postihnutým, nejazdili vo štvrtok kvôli výpadku prúdu a zatopeným uliciam metro, električky a trolejbusy. Pod vodou sa ocitla aj obľúbená prímorská promenáda Embarcadero, ktorá musela byť uzatvorená, a odvolaných bola tiež niekoľko trajektových spojov.

Búrka sprevádzaná mohutnou víchrom a lejakmi...
Zaplavené San Jose.
+13Nákladné auto sa brodí zaplavenou ulicou v...

Z preventívnych dôvodov veľká časť škôl v San Franciscu vo štvrtok nevyučovala. Okolo 280 000 ľudí zostalo kvôli búrke na západe USA bez prúdu, z toho 150 000 ich bolo v San Franciscu a okolí. Podľa agentúry Reuters sa ale podarilo dodávky do štvrtkového večera z 90 percent obnoviť.

Obeťou búrky sa stal bezdomovec, na ktorého stan sa v štáte Oregon zrútil strom, oznámila televízia CNN. V meste Portland zahynul tínedžer, ktorému sa tiež stal osudným pád stromu. Ten zničil automobil, v ktorom mladík cestoval ako spolujazdec.

Búrka prišla na pevninu zo severného Pacifiku a postupuje k juhu – v piatok by mala udrieť na oblasť Los Angeles a San Diega. Víchrica bude podľa meteorológov najsilnejšia v horách, kde má v nárazoch dosahovať až 230 kilometrov za hodinu. Meteorológovia vydali varovanie pred bleskovými povodňami, vysokými vlnami a víchrom a upozornili, že prívalové dažde môžu viesť k zosuvom pôdy na úpätí hôr, ktorých svahy tento rok zdevastovali lesné požiare. Kvôli zosuvu pôdy sú už teraz mimo prevádzky napríklad predmestské železnice medzi mestami Seattle a Everett v štáte Washington.

Pre Kaliforniu však búrka znamená podľa meteorológov len malú úľavu po niekoľkoročnej vlne sucha, ktorá prinútila miestne úrady razantne obmedziť dodávky vody farmárom pre zavlažovanie. V kalifornskom pohorí Sierra Nevada je síce na tento týždeň predpovedaný až meter nového snehu, podľa expertov by ale muselo pršať niekoľko mesiacov, aby štát dôsledky sucha prekonal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #USA #mŕtvi