Talianske odbory ostro vystúpili proti vládnym reformám. Ochromili krajinu

Život v Taliansku ochromil generálny štrajk, ktorý zvolali odbory na protest proti vládnym reformám. Od rána nefungujú úrady, pošty ani školy, výrazne obmedzená je doprava i lekárska starostlivosť.

12.12.2014 14:51
Taliansko, generálny štrajk Foto: ,
Odbory vyhlásili v Taliansku generálny štrajk. Vo veľkých mestách sa konajú masové demonštrácie. V Miláne (na snímke) sa protestujúci dostali do stretov s políciou.
debata (16)

Dopravcovia odhadli, že zrušených zostalo až 70 percent autobusových a polovica leteckých spojov, medzi nimi aj dva lety medzi Prahou a Milánom. Na viac ako 50 miestach po celej krajine sa konajú či budú konať demonštrácie, v Turíne a Miláne sa už dostali aj do stretov s políciou.

Štrajk organizujú odbory pod heslom Cosi non va! (Takto to nejde) dve z troch najväčších odborových organizácií – CGIL a UIL, ktoré spolu zastupujú skoro osem miliónov členov. Ide preto o zatiaľ najrozsiahlejší protest proti krokom premiéra Mattea Renziho a jeho vlády, ktorý chce viacerými reformami nakopnúť ekonomiku krajiny, ktorú hlboko zasiahla kríza.

Demonštranti v Turíne sa dostali do roztržky s políciou

Navyše je to prvý raz, čo sa takto silno ozvali odbory proti ľavicovej vláde, keďže s ľavicou mali talianske odborové organizácie vždy veľmi silné vzťahy.

Premiér Renzi v piatok uznal právo ľudí na štrajk, ich protesty ho však podľa jeho slov neprinútia zmeniť kurz. Podľa neho by totiž krajina bez reforiem čelila postupnému úpadku. „Musíme sa pozorne zaoberať tým, čo nefunguje a nezametať problémy pod koberec,“ povedal Renzi na podnikateľskom fóre v Istanbule. Znepokojenie vyjadril prezident Giorgio Napolitano, ktorý považuje vyhrotenú konfrontáciu medzi odbormi a vládou za nešťastnú.

Štrajk výrazne zasiahol do všetkých druhov dopravy, vrátane námornej a leteckej. Zapojili sa do neho aj leteckí dispečeri, zamestnanci letísk a aeroliniek, čo viedlo k zrušeniu stoviek spojov. Len domáca letecká spoločnosť Alitalia musela v piatok škrtnúť 200 letov, ďalšie aerolinky svoje spoje preventívne odvolali už skôr.

Chaos v doprave, v Ríme nepremáva ani metro

Veľmi chaotická situácia panuje podľa talianskych médií v mestskej doprave. Napríklad v Ríme nepremáva ani metrov. Veľmi obmedzená je aj železničná doprava.

V talianskej metropole sa konala masová... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Italy Strike V talianskej metropole sa konala masová demonštrácia, ktorú zorganizovali odbory. Ľudia niesli transparenty s podobizňou premiéra Mattera Renziho v podobe "klamára Pinocchia".

Talianskym odborárom sa nepáči napríklad presadzovaná zmena pracovného práva, ktorá má uľahčiť prepúšťanie, či plánované plošné daňové úľavy pre podniky nezávisle na ich zamestnaneckej politike. Kritiku vzbudzuje aj návrh rozpočtu na budúcu rok, v ktorom sa nepočíta so zvyšovaním roky stagnujúcich platov vo verejnom sektore.

Renzi nastúpil do úradu vo februári s programom zásadných reforiem zameraných na oživenie ekonomiky, ktorá však aj v treťom štvrťroku zostala v recesii. Jeho návrhy sa však nepáčia odborom, ktoré kvôli nim za posledné mesiace zorganizovali už desiatky demonštrácií a štrajkov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Taliansky #generálny štrajk