Z Gorbačova je Putinov obhajca. Na Ukrajine koná v záujme väčšiny, tvrdí

Západ a Rusko sú podľa Michaila Gorbačova v novej studenej vojne a viní z toho Spojené štáty. Posledný sovietsky prezident, ktorý prispel v 80. rokoch minulého storočia k ukončeniu studenej vojny medzi Východom a Západom, v rozhovore pre časopis Times vytkol Washingtonu, že sa k Rusku po rozpade Sovietskeho zväzu správal ako k svojej „provincii“.

12.12.2014 17:00
Michail Gorbačov Foto: ,
Posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov síce v minulosti kritizoval Vladimira Putina, dnes jeho politiku obhajuje.
debata (300)

„Sme uprostred novej studenej vojny? Áno, skutočne sme,“ povedal 83-ročný politik, ktorého Time v roku 1987 vyhlásil za „muža roka“ a o dva roky neskôr aj „za muža desaťročia“. Korene súčasného mŕtveho bodu vzájomných vzťahov podľa neho siahajú hlbšie ako len k tohtoročným udalostiam na Ukrajine. A môže za to Amerika.

"V rokoch, ktoré nasledovali po rozpade Sovietského zväzu, sa z nás Západ „pokúsil urobiť akýsi zapadákov, provinciu“, myslí si Gorbačov. „Naša krajina to nemôže nechať len tak. Nie je to len o hrdosti. Je to o situácii, keď vám ľudia hovoria, že to chcú zastaviť… Je to Amerika, ktorá chce všetko diktovať,“ uviedol Gorbačov.

Gorbačov už Putina nekritizuje, naopak

Gorbačov sa zastal politiky Vladimira Putina voči Ukrajine. „Putin začal konať sám,“ poznamenal na margo anexie ukrajinského Krymu. „A jeho postoj bol v záujme väčšiny,“ je presvedčený Gorbačov.

Jeho minuloročná kritika na adresu ruského prezidenta kvôli tvrdému zásahu voči jeho odporcom sa prakticky vytratila. Pripustil, že v Rusku sú dnes „stále prítomné prvky autokracie, autoritárstva“. „Ale poviem vám jedno, autoritársky systém je potrebný na prekonanie situácie, ktorú naši priatelia, naši bývalí priatelia a spojenci, vytvorili pre Rusko tým, že ho tlačili von z geopolitiky,“ konštatoval.

„Je ťažké ponižovať Rusov. My svoju cenu poznáme,“ zdôraznil Gorbačov. A ak Spojené štáty nebudú chcieť poľaviť voči Rusku, má pre Putina novú radu pre to, aby vydržal: Naučil som sa, že môžeš Američanov počúvať, ale nemôžeš im veriť. Keď si vezmú niečo do hlavy, otočia svet hore nohami, aby to dosiahli.“

300 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #studená vojna #Michail Gorbačov