Ukrajinský lustračný bič bije hlava-nehlava

Lustračný zákon na Ukrajine, aj keď stále platí, je veľmi zlý a čakajú ho zmeny, vyhlásil pre agentúru UNIAN Gianni Buquicchio, predseda Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva, známej ako Benátska komisia.

13.12.2014 07:00
Petro Porošenko, Austrália Foto:
Zatiaľ čo ukrajinská komunita v austrálskom Sydney vítala prezidenta Porošenka chlebom a soľou (vľavo), nechýbali ani jeho odporcovia, ako napríklad počas jeho prednášky na Lowyho inštitúte pre medzinárodnú politiku. Na transparente demonštrantky je napísané: Porošenko je masový vrah.
debata (44)

„Hlavný záver spočíva v poznaní, že ukrajinská vládna moc potvrdila ochotu spolupracovať s komisiou. Cieľom je prepracovanie lustračného zákona tak, aby zodpovedal ukrajinskej ústave i európskym normám. A to považujem za veľký úspech,“ povedal v rozhovore Buquicchio po rokovaní komisie.

Podľa jej predsedu sa jej členovia a zástupcovia vlády opätovne stretnú, tentoraz koncom januára pravdepodobne v Kyjeve. Počas troch mesiacov chcú prehodnotiť kontroverznú normu. Výroky Buquicchioa potvrdili oprávnenosť upozornení pri zrode lustračného zákona. Odborníci totiž predpovedali, že o. i. ho bude možné zneužiť, a tak sa stane bičom bijúcim hlava-nehlava.

Na otázku, čo majú urobiť ľudia, ktorých už poškodil nedokonalý zákon, Gianni Buquicchio konštatoval: „Po inovácii normy budú mať možnosť dosiahnuť zmenu pôvodného rozhodnutia.“ Zároveň vyjadril presvedčenie, že vládna moc v Kyjeve nebude pokračovať v lustrovaní do zapracovania avizovaných zmien.

Maximum sľubov, minimum dohôd

Až z ďalekej Austrálie oznámil v piatok ukrajinský prezident Petro Porošenko, že terajšie prímerie na východe Ukrajiny medzi vládnymi jednotkami a odporcami súčasnej moci v Kyjeve prinieslo prvý deň bez mŕtvych či zranených vojakov od začiatku konfliktu.

„Nedokážete si predstaviť, aké je to pre mňa dôležité. Je to prvá noc, počas ktorej nemáme žiadneho strateného či zraneného ukrajinského vojaka. Keď nemáme žiadneho mŕtveho ani zraneného civilistu,“ cituje agentúra AP Porošenkove slová, ktoré vyslovil počas prejavu v Lowyho ústave pre medzinárodnú politiku v Sydney.

Na druhej strane spravodajca ukrajinského portálu Korrespondent si neodpustil poznámku, že z týždňovej zahraničnej návštevy v Singapure a Austrálii si Porošenko do vlasti priviezol iba „množstvo sľubov a minimum dohôd“.

Plány veľké a peňazí málo

Zatiaľ čo prezidenta Porošenka tešia výsledky prímeria v časti Donbasu, jeho minister obrany Stepan Poltorak podľa denníka Ukrajinska pravda žiadal v piatok v parlamente v rámci rozpočtu na rok 2015 50 miliárd hrivien (vyše 2,5 miliardy eur). Je to viac ako trojnásobok sumy, ktorú mala armáda v rámci tohtoročného rozpočtu.

Minister tak pokračoval v tóne premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý vo štvrtok rovnako pod strechou snemovne v rámci informovania o vládnom programe kabinetu avizoval zvýšenie nákladov na armádu na rekordných 5 percent z hrubého domáceho produktu.

Poltorak zároveň oznámil, že armáda má v súčasnosti 232 000 prísluš­níkov, zatiaľ čo v minulom roku to bolo iba 130 000. Napriek spomínanému nárastu nezabudol avizovať, že v roku 2015 musí asi 40-tisíc Ukrajincov rátať s povolávacím rozkazom.

Minister obrany sa pred poslancami pokúšal zdôvodniť vysoké požiadavky rezortu tvrdením, podľa ktorého „Ukrajinu najnovšie ohrozuje nielen konflikt na juhovýchode, ale aj situácia na juhu“, na hraniciach s Podnesterskom. Podľa ministra si to vyžiada zvýšenie vojenskej prítomnosti v oblasti.

Väčšina reakcií na požiadavky Jaceňuka a Poltoraka smeruje k otázke, kde vziať potrebné financie. Zatiaľ iba sľubované zahraničné investície do armády totiž podľa nich na spomínané plány stačiť nebudú. Rovnako ako výzva vlády Ukrajincom na uťahovanie opaskov. A to v čase stále klesajúcej životnej úrovne.

Ukrajinci o uťahovaní opaskov

Ste ochotný reagovať pozitívne na vládnu výzvu týkajúcu sa uťahovania opaskov?

15,3 % – Áno, v podmienkach krízy je to nevyhnutné. 73,4 % – Nie, už aj tak sa životná úroveň znížila. 11,3 % – Neviem odpovedať, pretože zatiaľ nie je jasné, aké konkrétne ekonomické škrty sa ma dotknú.

ZDROJ: KORRESPONDENT.UA

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #lustračný zákon #Petro Porošenko