Vzbúrenci na Donbase žiadajú prepustenie 800 spolubojovníkov

Proruskí radikáli v Doneckej oblasti budú v rámci výmeny zajatcov žiadať oslobodenie viac ako 800 zadržaných či zajatých povstalcov.

13.12.2014 15:49
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Na snímke proruskí separatisti pôsobiaci v tejto oblasti.
debata (56)

Novinárom v Donecku to povedal zástupca samozvanej Doneckej ľudovej republiky na rokovaniach s Kyjevom Denis Pušilin. Zoznam podľa neho separatisti priebežne ďalej dopĺňajú.

Podľa ruských i ukrajinských médií sa predstavitelia ukrajinskej armády a povstalcov predbežne dohodli na výmene zajatcov, zatiaľ ale nie je jasné, koľko ľudí by sa mala týkať. Ukrajinský spravodajský server Cenzor začiatkom týždňa s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedol, že ako rukojemníkov či vojnových zajatcov separatisti zadržiavajú 684 Ukrajincov.

Pušilin v sobotu vyhlásil, že separatisti preferujú výmenu podľa pravidla „všetci za všetkých“. Týkať by sa mala aj 220 separatistov, ktorých vyšetrujú ukrajinská justícia, ale navyše i 120 vzbúrencov, ktorí boli právoplatne odsúdení. Ich prepustenie však podľa Kyjeva bude veľmi ťažké zabezpečiť.

Výmena zajatcov má byť súčasťou širšej dohody o zastavení paľby, ktorú by obe bojujúce strany mali uzavrieť na pripravovanom rokovaní v bieloruskom Minsku. Schôdzka sa tento týždeň dvakrát odložila a dohoda o novom dátume vraj zatiaľ neexistuje. Pušilin vyhlásil, že minské rokovanie by sa rozhodne malo uskutočniť do konca roka.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #výmena zajatcov