Tisíce ľudí protestovali vo Washingtone proti policajnému násiliu

Vyše 10-tisíc ľudí sa zišlo vo Washingtone na demonštrácii proti údajnému policajnému teroru voči menšinám v USA. Do pochodu na centrálnej Pennsylvania Avenue, ktorý sa vydal smerom ku Kapitolu, sa zapojili aj pozostalí po Michaelovi Brownovi a Erikovi Garnerovi, dvoch černochov, ktorí sa stali obeťamo údajného policajného násilia.

13.12.2014 19:20
Washington, protest, polícia Foto: ,
Tisíce Američanov protestujú vo viacerých mestách proti údajnému policajnému násiliu voči farebným obyvateľom. Na transparentoch ľudia napísali, že "Na černošských životoch nezáleží".
debata (33)

Browna v auguste zastrelil strážnik vo Fergusone v štáte Missouri, Garnera, ktorý bol podozrivý z predaja nezdanených cigariet, v júli strážnik pri zásahu udusil. V oboch prípadoch veľká porota odmietla zasahujúcich policajtov obviniť.

Do sobotňajšej demonštrácie v hlavnom meste sa ľudia zapojili s transparentmi „Na černošských životoch nezáleží“ a „Koho chránite? Komu slúžite?“. V dave demonštrantov sa objavil aj nápis „Nemôžem dýchať“, čo boli údajne posledné Garnerove slová pred násilnou smrťou. Účastníci pochodu žiadajú reformu zákona o polícii a volajú po potrestaní prípadov údajnej policajnej brutality.

Protesty, v niektorých prípadoch násilné, prepukli v USA v novembri, kedy porotcovia v oboch kontroverzných prípadoch odmietli zasahujúcich policajtov obviniť. Americkí politici a policajní velitelia vidia riešenie skôr v zlepšení policajného výcviku ako v trestoch, v inštalácii povinných kamier na uniformy strážcov poriadku a v zmene niektorých zákonov.

Ľudia pískali pred policajnými stanicami

Washingtonský pochod organizuje mnoho amerických organizácií na ochranu občianskych práv, najmä Sieť pre celonárodnú akciu či Mestská liga. V Kapitole chcú demonštranti odovzdať poslancom petíciu so žiadosťou o zmenu legislatívy.

Protestné akcie sa pripravujú aj v mnohých ďalších amerických mestách. Už v piatok večer ukázali protestujúci v New Yorku strážcom zákona svoj hnev pískaním pred policajnými stanicami po celom meste.

Pred policajnou stanicou v newyorskej štvrti Harlem sa stretlo asi tridsať obyvateľovi, ktorí pískali na píšťalky. „Sme tu, pretože policajti z tohto okrsku bežne a pravidelne obťažujú ľudí z nášho bytového domu,“ uviedol organizátor akcie, 59-ročný Kevin Lee. K podobným protestom došlo aj v štvrtiach Bronx a Queens.

Demonštranti sa v piatok zišli aj na Times Square, kde držali transparenty s menami viac ako sto ľudí, ktorí sa údajne stali obeťami policajného násilia. Asi stovka ľudí sa zhromaždila aj na dolnom Manhattane pred newyorskou radnicou.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #USA #protest #násilie #Washington