Porošenko: Ukrajina je dôkaz, že OSN zlyhala. Treba hľadať nový systém

Ukrajina nemá záujem stať sa jadrovou mocnosťou, pretože jadrový potenciál patrí do minulého storočia. Počas návštevy Austrálie to novinárom povedal prezident Ukrajiny Petro Porošenko.

13.12.2014 19:46
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko je presvedčený, že Bezpečnostná rada OSN v prípade konfliktu na Ukrajine zlyhala, keď sa jeden člen s právom veta stal agresorom. Podľa neho treba hľadať nový systém globálnej medzinárodnej bezpečnosti.
debata (265)

Bezjadrový status ukladá Ukrajine tzv. budapešťianske memorandum z roku 1994, v ktorom sa Kyjev vzdal jadrových zbraní výmenou za medzinárodné záruky svojej bezpečnosti.

„Bolo by to absolútne nezodpovedné,“ odpovedal Porošenko na otázku, či krajina stojí o jadrovú výzbroj. „Verte, že posilnenie bezpečnosti v 21. storočí nezaručuje jadrový potenciál. Je to technológia 20. storočia. Víťazstvo nad agresorom skôr zaručí jednota ukrajinského národa,“ povedal prezident.

Budapeštianske memorandum podpísali najvyšší predstavitelia USA, Veľkej Británie a Ruska. Signatári sa vtedy zaviazali okrem iného rešpektovať ukrajinskú nezávislosť a suverenitu v rozmedzí vtedy platných štátnych hraníc. Tento záväzok podľa Kyjeva aj podľa západných štátov Rusko hrubo porušilo anexiou ukrajinského Krymu a podporou vzbury východoukrajinských radikálov.

Porošenko: Bezpečnostná rada OSN zlyhala

Porošenko sa tiež postavil proti existujúcemu medzinárodnému bezpečnostnému systému a vyhlásil, že v úsilí o riešenie konfliktu v Donbase Bezpečnostná rada OSN zlyhala.

„Musíme si otvorene a priamo priznať, že konflikt na východe Ukrajiny dokázal neúčinnosť povojnového globálneho systému bezpečnosti vrátanej Bezpečnostnej rady OSN. Stalo sa tak preto, že jeden zo stálych členov s právom veta je agresorom,“ povedal prezident.

Medzinárodné spoločenstvo podľa Porošenka musí teraz nájsť nový systém, ktorý bude schopný lepšie zvládať nebezpečné ohniská svetového napätia.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Ukrajina #Petro Porošenko #svetová bezpečnosť