V Kongu sa potopila loď, najmenej 129 ľudí zahynulo

Najmenej 129 ľudí zahynulo vo štvrtok pri potopení lode na jazere Tanganika na východe Konga. S odvolaním sa na ministerstvo dopravy provincie Katanga, kde k nešťastiu došlo, o tom informovali svetové médiá. Ešte v sobotu pritom oficiálne zdroje hovorili o 26 mŕtvych.

14.12.2014 16:41
debata (1)

Tragickú bilanciu lodnej nehody potvrdil Laurent Kahozi Sumba, minister dopravy juhovýchodnej provincie Katanga. Medzi mŕtvymi boli aj ženy a deti.

Zachrániť sa podarilo celkom 232 ľudí, väčšinou mužov. Deväť živých pritom našli záchranári v troskách ešte aj v nedeľu, teda takmer tri dni od tragédie, keď sa vo štvrtok v noci loď potopila na ceste medzi prístavnými mestami Moba a Kalemie. Držali sa vraj na rôznych predmetoch plávajúcich po hladine.

Loď bola preťažená cestujúcimi i tovarom

Podľa predbežného vyšetrovania sa loď prevrátila, pretože bola preťažená tak cestujúcimi, ako aj transportovaným tovarom, pričom zatiaľ nie je známe, koľko cestujúcich na palube lode bolo. K nešťastiu prispel aj prudký dážď a vietor.

Lodné nehody s tragickým koncom nie sú v Kongu ojedinelé. Lode sú často vo veľmi zlom technickom stave, preťažené a s nedostatkom záchranných viest. Väčšina miestnych obyvateľom pritom nevie plávať.

Tanganika je s rozlohou takmer 33-tisíc kilometrov štvorcových druhé najväčšie jazero v Afrike. Delí sa o neho Kongo, Tanzánia, Zimbabwe a Burundi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Kongo #lodné nešťastie